Министрите на Орешарски предадоха властта

Министрите на Орешарски предадоха властта
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите от кабинета на Пламен Орешарски предадоха властта на служебните министри.

Вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева пое поста. Като свои приоритети тя посочи преговорите с Европейската комисия по Оперативна програма "Региони в растеж" и договаряне на броя на допустимите градове в нея. По тази причина предстои изключително активна работа с управляващия орган и общините. Тя благодари на Десислава Терзиева, че е оптимист и все още има надежда за запазването на 67 града като бенефициенти по ОП "Региони в растеж".

Тя посочи, че все още има риск от загуба на средства по ОП "Регионално развитие" в края на годината.

Като свои приоритети тя посочи преговорите с Европейската комисия по Оперативна програма "Региони в растеж" и договаряне на броя на допустимите градове в нея, каза още вицепремиерът Захариева. По тази причина предстои изключително активна работа с управляващия орган и общините. Тя благодари на Десислава Терзиева, че е оптимист и все още има надежда за запазването на 67 града като бенефициенти по ОП "Региони в растеж". Ще бъде трудно за нас да го направим предвид факта, че ги няма в Споразумението за партньорство, но ще продължим да ги отстояваме, подчерта Екатерина Захариева.

Д-р Таня Андреева предаде поста „министър на здравеопазването” на новия министър в служебното правителство д-р Мирослав Ненков. Тя пожела на наследника си на поста да работи „както за консолидиране на обществените нагласи в този труден за държавата момент, така и за здравето на хората – както предполага заемането на поста министър на здравеопазването”.

„Нямам голям план и не смятам да правя резки промени, защото системата на здравеопазването не би понесла допълнителни сътресения”, каза министър Ненков и допълни, че вече има набелязани приоритети, но ще ги оповести след като се запознае в детайли със състоянието на ресора.

Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов покани творческите и гражданските организации в културата на разговори за проблемите в духовната сфера чрез журналистите, присъстващи на церемонията по приемането на поста от досегашния министър Петър Стоянович.

"Ще влагам сърцето си във всеки един ден, в който съм в Министерството на културата", каза Мартин Иванов. Той се ангажира да продължи всички положителни неща, които са постигнати от предишния екип.

"Има и доста неща, които ме притесняват, но по принцип не хвърлям вина на предшествениците си. Ще коментирам конкретно проблемите, след като се запозная подробно, на специална пресконференция", каза министърът.

 „Ще направим анализ на състоянието във финансовото министерство и ще направим препоръки, какво трябва да се извърши, заяви служебният финансов министър Румен Порожанов в сградата на ведомството, където прие поста от Петър Чобанов.

„Да се работи с експертиза, за да се взимат правилни решения е много важно“, посочи новият министър и уточни, че точно това смята да направи той в рамките на краткия си мандат. „Служебното правителство единствено ще възложи да се направи анализът на макрорамката, на измененията в икономическата среда и на средносрочната прогноза. Така че, когато дойде новият парламент и редовното правителство, ние да кажем: "Да, това са параметрите, вършете си процедурата, в зависимост от политиките, които искате да прилагате", каза още министър Порожанов.

„Недоумявам от решението на Народното събрание за съкращение на разходите на отделните министерства. Това не е решение на финансовият министър и на правителството.

Бюджетът на Министерството на вътрешните работи е изпилен изцяло и не знам, откъде смятат да се съкратят тези милиони, но не трябва да се посяга на заплатите на служителите“, заяви вече бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при предаването на властта на своя наследник от служебното правителство Йордан Бакалов.

 Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев предаде поста на своя наследник от служебния кабинет Васил Щонов, като му пожела успех и му връчи Енергийната стратегия на България.

"Предоставям Ви Енергийната стратегия на България. Имах огромното желание всички политически сили заедно да я обсъдим, но за съжаление политическата криза, която избухна в страната след евроизборите през май, не ни позволи да седнем на една маса. Давам я на Вас г-н министър да добавите вашите препоръки към нея. Моето желание е да има приемственост", посочи Стойнев.

Той припомни, че предишният служебен министър Асен Василев се е обърнал към международните институции за одит на енергийния отрасъл. Стойнев отбеляза, че страната ни е изпълнила за последната една година, откакто той е начело на ведомството, почти 80% от препоръките на Европейската комисия в областта на енергетиката. Сред тях са създаването на енергийната борса, която ще заработи до края на годината, разделянето на ЕСО и НЕК, което не е било свършено от кабинета на ГЕРБ.

Зинаида Златанова предаде поста на служебния министър на правосъдито Христо Иванов и му пожела политически консенсус.

"Изключително щастие и късмет е, че имаме човек, толкова отдаден на съдебната реформа дълги години, който ще поеме министерството. Наистина му дойде времето за това. Надявам се и му пожелавам да работи със същия ентусиазъм в правителствения сектор, както в неправителствения", заяви Златанова.

Досегашният министър на младежта и спорта Мариана Георгиева заяви, че няма да съветва новия министър от служебното правителство Евгения Раданова.

"Съвети не давам, аз просто й пожелавам успех и й казах, че трябва да продължи да работи в полза на спорта. Спортистите заслужават много всеотдайност и много доблест", каза Георгиева

 

 

#Зинаида Златанова #Христо Иванов #Десислава Терзиева #Екатерина Захариева #служебен кабинет #служебно правителство #Мирослав Ненков #Таня Андреева #Пламен Орешарски #Мартин Иванов #Петър Стоянович #Цветлин Йовчев #Йордан Бакалов #Румен Порожанов #Петър Чобанов #Евгения Раданова #Мариана Георгиева #Драгомир Стойнев #Васил Щонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"