Новият министър на образованието: Всичко хубаво ще бъде продължено

Новият министър на образованието: Всичко хубаво ще бъде продължено
A A+ A++ A

Всичко хубаво, започнато дотук, ще бъде продължено. Това е нещото, което искам да обещая и си поставям като задача. Това каза новият министър на образованието Анелия Клисарова по време на приемането на поста от проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство, предаде агенция „Фокус“. „Приоритетите ще бъдат направени и съгласувани на среща с учителите и ректорските съвети под ръководството на БАН, защото трябва да работим заедно, за да постигаме заедно нещата. Моята работа ще бъде прозрачна, ще бъда искрена и откровена, но трябва да бъдем достатъчно отговорни, защото образованието е и трябва да бъде приоритет не само на това правителство, а на всички правителства и на държавата“, посочи проф. Клисарова.

Тя добави, че възпитанието и образованието са важни, защото без тях няма да има добро бъдеще, учители, учени. „Ще следвам плана „Орешарски“, ще се съобразявам с това, което е поставено на дневен ред, и ще се старая да давам нови идеи, и ще очаквам такива от колегите от БАН и колегите от средното и висшето образование, защото те са хората, които работят това ежедневно и знаят най-добре проблемите“, заяви още проф. Анелия Клисарова.

Дойде моментът, в който предавам ръководството на министерството на проф. Клисарова. За наше щастие ние се познаваме от много години. Това каза министърът на образованието в служебното правителство Николай Милошев. Предаването на поста е добронамерено - оттук тя ще поеме основната отговорност, но аз във всеки един момент ще бъда до нея, когато има необходимост от помощ за това, което съм научил за тези два месеца и половина. Не си тръгвам с никаква материална придобивка, тръгвам си с това, че за два месеца и половина, научих много неща за образованието, които може би не знаех. Тръгвам си удовлетворен, защото ме замества човек като проф. Клисарова, посочи Милошев.

Той заяви, че се връща като зам.-председател на БАН. „Нашата амбиция, на новото ръководство на БАН, ще е да направим академията организация, която да служи много по-ценно на българската държава. Предполагам, че с всички усилия, които ще полагаме, в лицето на проф. Клисарова ще имаме поддръжник, който ще ни помогне, за да бъдем много по-полезни и на държавата, и на министерството. С проф. Клисарова си говорихме, че трябва да обединим българката колегия в научната и образователната сфера. Държавата има нужда от всеки един от нас, лошото е, че много години този потенциал е разпиляван в междуличностни борби. Дойде времето, в което трябва да постигнем общото съгласие. Ние сме хора на ума и словото, а не на протестите, трябва да намираме разумния начин, по който да се случват нещата в рамките на възможното“, каза Милошев.

Той каза, че много му се иска всички хора в образователната сфера да бъдат и богати, и доволни. „Няма как да бъдат богати, никъде по света учените не са богати, но живеят достойно. Искаме да върнем този престиж“, каза Милошев.
По думите му преди година и половина е разискван и обсъждан Закон за висшето образование, в който единственото, което липсва, е първа глава – „Ролята на държавата”. „Този вариант на закона с всички допълнения, които са правени, са в момента, както и много други закони, на бюрото на проф. Клисарова“, каза Милошев. Той каза още, че като бивш министър на образованието е на разположение по всяко време за помощ на новия министър.

#Анелия Клисарова #министър #правителство #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници