Петър Чобанов: Основен принцип ще е стабилността на валутния борд

Петър Чобанов: Основен принцип ще е стабилността на валутния борд
Снимка: Комисия за финансов надзор
A A+ A++ A

Трябва да направим задълбочен анализ на изминалите четири години, да видим кои са били основните пропуски по провеждането на политиката, по бюджета. Това каза новият министър на финансите Петър Чобанов, който прие поста от служебния министър Калин Христов, предаде агенция „Фокус“. Това, което ще бъде водещ принцип за мен, е, естествено, поддържане на стабилността на валутния борд, това е неговата роля и ролята на Министерството на финансите, за да не допуска материализиране на рисковете, които могат да застрашат тази стабилност, каза Чобанов.

Укрепването и изграждането на институционалния капацитет ще бъде сред приоритетите, каза Петър Чобанов. Той посочи, че бюджетът трябва да показва политиките, които провежда съответното правителство. Чобанов благодари на Калин Христов.
„Ние ще продължим да работим заедно и на европейско, и на национално ниво“, каза той. Още е рано да се каже дали ще има актуализация на бюджета, обясни Чобанов. „Първоначално ще се опитаме да се вместим в настоящия бюджет. Ще направим анализ на приоритетите. Трябва да се види кои от тях и кога ще бъдат изпълнени, но трябва да мине малко време. Опитваме в рамките на текущия бюджет“, каза той.

Имаме да решаваме много неща в национален план по отношение на институционалното изграждане, като цяло на институциите в България. За съжаление, в последните четири години видяхме там едно отстъпление от позиции, една ситуация на полуразпад и тази ситуация трябва да бъде преодоляна, каза Чобанов. „Министерството на финансите е било и винаги ще бъде най-важното министерство в тази страна и затова укрепването и изграждането на институционалният капацитет ще бъде също една от основните задачи”, каза Чобанов.

„Разбира се, европейското измерение тук също е много силно. Процесите, които се случват в Европейския съюз, как той ще изглежда в бъдеще, как ще изглежда еврозоната, така че това са един по-широк кръг от проблеми, които ще трябва да решаваме”, каза още Чобанов. „Първоначално ще се опитаме да се вместим в настоящия бюджет. Ще направим анализ на приоритетите. Трябва да се види кои от тях и кога ще бъдат изпълнени, но трябва да мине малко време. Опитваме в рамките на текущия бюджет, ако видим, че има рискове от неизпълнение, ако видим, че нещата не могат да се случат, можем да преминем и към актуализация, но засега не ни е такова намерението”, каза той.

С г-н Чобанов се познаваме от много време, каза служебният министър на финансите Калин Христов. Тригодишната бюджетна рамка може да бъде променяна при всяко правителство, посочи той. Приветствам Петър Чобанов и съм уверен, че той ще продължи политиката на макроикономическа финансова стабилност и ще бъде способен да вгради необходимата програма на правителството.

Преди два месеца и половина, когато имахме същата среща, но бях в позицията на г-н Чобанов, ви казах хоризонта, в който смятам да работя три месеца - какво си представям и очаквам да свърша. Това да има приемственост, беше постигнато, каза Калин Христов.

Разбира се, другото важно беше бюджетът. Видяхте, че дефицитът беше редуциран. Още в самото начало бях максимално откровен, като ви казах, че бюджетът, който се очакваше, ще бъде по-малко от очакваното. 5.5 млрд. лв. е държавният резерв, посочи Христов.

Дефицитът беше редуциран значително от 286 млн. лв. за първите четири месеца. Това, което очакваме за май, по предварителни данни е близо до балансиран бюджет или - с малък излишък, така че като цяло фискалната позиция е под контрол. Това каза служебният министър на финансите Калин Христов, който предаде поста си на новия министър на финансите Петър Чобанов. Бюджетът, както е написан, може да бъде изпълнен, каза Христов. В края на февруари фискалният резерв беше 3 800 млн. лв., към днешна дата е 5.5. млрд. лв., каза още Христов.

По повод невъзстановеното ДДС. В края на месеца имаме 295 млн. лв. В края на 2008 г. е било 560 млн. лв., а в края на 2009 г. – 703 млн. лв., т.е. текущото състояние е едно относително ниско, в исторически аспект ниво на невъзстановен данък. В рамките на двата месеца, ние го съкратихме със 70 млн. лв., какъвто беше ангажиментът, посочи Христов. Плащанията с настъпил падеж на централното правителство са били 108 млн. лв., а сега са 101 млн. лв., отбеляза Христов, като 80% са само на две министерства. Фискалната позиция е под контрол, но това не дава голям комфорт, каза той. Може да бъде изпълнена с фискална дисциплина, която нямам съмнение, че ще бъде налице, каза още Христов.

#Петър Чобанов #министър #финанси #Калин Христов #правителство #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници