ГЕРБ сезира Прокуратурата и международни институции за случая „Хохегер“

ГЕРБ сезира Прокуратурата и международни институции за случая „Хохегер“
Снимка: ГЕРБ
A A+ A++ A

С официално писмо ГЕРБ сезира Прокуратурата и Парламента на Австрия, ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, Партията на европейските либерали, Европейската зелена партия и координатора на ЕНП в Правната комисия в ЕП Вероник Матю за фактите, установени в доклада на временната парламентарна комисия на 41-вото Народно събрание по случая „Хохегер“,  съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

В писмото се казва: Информацията за българска следа в хода на разкритията, за съмнителни лобистки схеми около австрийския гражданин Петер Хохегер, срещу когото се води мащабно разследване на всички нива в Австрия, дадоха повод на Народното събрание на България да учреди Временна анкетна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства относно скандала, свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер, която е създадена на 22.03.2012 г. с решение на Народното събрание.

Създаването на комисията имаше за задача да провери на какво основание са направени паричните преводи към лобиста Петер Хохегер, как са предоставени, усвоявани и отчетени средствата, какви действия в изпълнение на договорите са извършени от австрийския лобист Петер Хохегер и от подизпълнителите, чийто единствен управител е Моника Йосифова, настояща съпруга на лидера на ПЕС Сергей Станишев, и какъв е приносът за държавата от изхарчените пари, както и защо тези средства не са използвани за повишаване на реалното благосъстояние на българските граждани. Всички в България си задават въпроса не е ли това скрита форма за пране на пари и дали тези лобистки интереси не са обслужвали пряко лидера на ПЕС Сергей Станишев?

Впечатление прави, че тогавашното правителство декларира, че няма да се използват подизпълнители при изпълнение на договора, а в същото време като единствен такъв е дружество, представлявано от Моника Йосифова.

В комисията участваха 13 народни представители от всички парламентарни групи – на квотен принцип от всички парламентарно представени партии. Създаването на анкетната комисия е ясен и категоричен сигнал, че Народното събрание на Република България реагира на всяко съмнение за корупция и злоупотреба с държавни средства, включително и когато става дума за членове на правителството или висши държавни чиновници.

След изводите, изнесени от компетентните за проверка органи в лицето на Сметната палата и АДФИ, може да се обобщи, че договорите с австрийския лобист Петер Хохегер съдържат данни за проблеми и нарушения. Всички констатирани факти и обстоятелства от проверките на компетентните органи са предоставени на Прокуратурата на Република България. Въпреки големия обществен интерес към случая до този момент нямаме информация прокуратурата да е предприела необходимото разследване, за разлика от някои други случаи, придобили медийно отразяване в страната. Не може да бъде оценен надеждно резултатът от похарчените пари на данъкоплатците.

Действията на възложителите по двата договора дават основание за извод, че водещ мотив е изплащането на възнаграждението на изпълнителя в най–кратки срокове (може да се каже авансово), а не гарантирането на качествено изпълнение и контролът по него.

Защитени са интересите на изпълнителя „Д-р Хохегер Комуникационсбератунг“ ГМБХ, за сметка на Възложителите МС на България и „Международен панаир Пловдив“ АД.

Такъв подход е недопустим, когато става въпрос за разходване на публични средства. Освен това сред поставените цели е и да се види дали прозрачно и компетентно са разходвани средства на данъкоплатците, за което на база на изнесените от компетентните институции констатации може да се обобщи, че към публичните средства в размер на 1,5 млн. евро е могло да бъде подходено по-разумно, отговорно и ефективно.

Сред основните заключения на Агенцията за държавна финансова инспекция е, че поради съществени нарушения на ЗОП договорът с „Международен панаир Пловдив“ АД трябва да бъде обявен за нищожен и сумата по него в размер на 1 млн. лв. да бъде възстановена в бюджета. Вследствие на работата на Комисията могат да бъдат направени заключения, че отговорните институции, опериращи с публични средства, би следвало да ги разходват максимално отговорно, прозрачно и ефективно, съобразно българското законодателство.
Комисията приключи дейността си на 30.10.2012 г. с приемането на доклад.

#ОССЕ #ПАСЕ #Европейската комисия #Европейския парламент #Европейската народна партия #Партията на европейските социалисти #ЕП #Вероник Матю #Народно събрание #"Хохегер" #ГЕРБ #прокуратура #ПЕС #Сергей Станишев #Моника Йосифова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници