Северна Корея предложи мирен договор на Южна Корея

Северна Корея предложи мирен договор на Южна Корея
осега Пхенян твърдеше, че примирието между двете Кореи съществува само на хартия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея предложи на южната си съседка Южна Корея да сключат мирен договор, който да замени споразумението за примирие, подписано в края на Корейската война през 1950-1953 г., предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки вестника на управляващата партия "Нодон синмун".

В официалното изявление се посочва, че такъв документ ще съдейства за постигане на стабилност на Корейския полуостров.

Правителственото издание допълва, че състоянието на временно примирие на Корейския полуостров е изгодно само на САЩ, които се опитват да „задушат Корейската народнодемократична република".

Досега Пхенян твърдеше, че примирието между двете Кореи съществува само на хартия.

Условието на Южна Корея е северната й съседка да прекрати ядрената си програма. Северна Корея обаче за пореден път обяви намерението си да запази ядрения си арсенал.

Според китайски официални медии миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун е заявил в писмо до президента на Китай Си Цзинпин, че смята да поднови шестстранните преговори за ядрената програма на КНДР.

Това решение е странно като се има предвид, че през април севернокорейският лидер Ким Чен-ун, в качеството си на върховен главнокомандващ, подписа окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника.

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март започнаха съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ.

Пхенян окончателно тръгна по пътя на войната, като посъветва туристите и дипломатите да напуснат страната.

Ситуацията на Корейския полуостров е ескалирала до най-връхната си точка. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Пхенян и Сеул да бъдат максимално внимателни и сдържани. По неговите думи, ситуацията е достигнала крайния предел на изостряне.

#Северна Корея #Южна Корея #мирен договор #Китай #Си Цзинпин #САЩ #Корейския полуостров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници