Лидерът на СДС в оставка: Парламентът ще се готви за предсрочни избори

Лидерът на СДС в оставка: Парламентът ще се готви за предсрочни избори
Д-р Емил Кабаиванов
A A+ A++ A

Досега не е имало такъв парламент – без десните партии. Това значи, че този парламент ще работи и ще се готви за предсрочни парламентарни избори, защото не мога да си представя как четири години ще функционират това правителство и парламент, в който са представени не повече от 25% от вота на българските граждани. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ председателят на СДС в оставка д-р Емил Кабаиванов.

„Бъдещето на правителството ще зависи от неговите действия. Ясно е, че този кабинет ще бъде кабинет – плод на политически компромиси, защото никоя от партиите няма да може да има самостоятелно мнозинство или пък дори две от четирите партии няма да могат да формират мнозинство, затова, че броят на гласовете чисто аритметично няма да им позволи. Това означава, че правителството ще трябва да покаже много бързо решителни действия за справяне с кризисната ситуация в България, да даде глътка въздух на икономиката и че то ще бъде гледано от всички страни за неговите действия и няма право на грешки. Трябва бързо и решително да обяви своите първи стъпки и да ги следва“, каза още д-р Кабаиванов.

Според Кабаиванов конфигурацията от четири партии дава сравнително тясно представителство на българските граждани в парламента. „Например традиционната десница я няма. Като погледнем състава на парламента, 2/3 са депутати втори, трети или четвърти мандат. Това означава, че се възпроизвежда политическото статукво от последните 20 години и в този смисъл нямам особено големи надежди за това, че парламентът може да предприеме радикални стъпки за промени във функционирането на държавните институции, които мнозинството от българските граждани искаме. По-скоро съм песимист“, каза още д-р Емил Кабаиванов.

#СДС #Емил Кабаиванов #Парламент #правителство #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници