Илиян Филипов: Превозвачите вероятно ще направят нова блокада на турската граница

Илиян Филипов: Превозвачите вероятно ще направят нова блокада на турската граница
Според Филипов, „турската страна не желае да отстъпи по нито едно от нашите искания, дори напротив".
A A+ A++ A

„Най-вероятно ще има нова блокада на българо-турската граница“, заяви пред „Фокус“ Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

„Ще се съберем, ще говорим с колегите превозвачи и ще решим“, добави Филипов.

„Ние не искаме реципрочни мерки за турските камиони в България и няма как да им наложим, защото ние не можем да кажем на българската администрация и властите да нарушават международни спогодби. Те, като не допускат да пътуват камионите ни на турска територия, реципрочните мерки ще ги въведем ние, превозвачите. Ще направим блокади и няма да пътуват турските камиони в България“, заяви Филипов.

Според него „турската страна не желае да отстъпи по нито едно от нашите искания, дори напротив“.

„Турските превозвачи казаха, че ще въведат допълнителни рестрикции. Какво да направим ние оттук нататък? Казаха, че ги въвеждат, защото това е техен пазар и трябвало те да работят на него“, коментира Филипов и добави, че турците искат българският превозвач да няма никакъв достъп до турския пазар.

„Не очакваме разговорите между експерти от Министерствата на транспорта на България и Турция, които се провеждат в момента, да променят нещата, защото ние бяхме с ръководството на UND - Асоциацията на турските превозвачи, те казват какво желаят от тяхната администрация и тя 100% изпълнява исканията им. Така че - не очакваме развитие в каквато и да е посока“, сподели още той.

Той заяви, че подкрепя искането за оставка на шефа на „Автомобилна администрация“, ако подпише споразумение в противоречие със СЕМТ-конвенцията.

„Това искане е хипотетично. При положение че подпише споразумение, което е в противоречие с международна конвенция - кой държавен служител, който ръководи „Автомобилна администрация“, би си позволил да подпише такъв документ“, добави Филипов.

#превозвачи #блокада #българо-турска граница #България #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници