Орешарски представи на президента новото правителство

Орешарски представи на президента новото правителство
Орешарски предложи Данов за министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Предлагаме ново министерство, което се роди в резултат на предварителните анализи, че един от най-слабите ни моменти е отсъствието на проекти в напреднала степен, с които да усвояваме безпрепятствено европейските фондове. Предлагам министерство на инвестиционното проектиране, което ще се занимава преди всичко с проектирането, ще има малко по-различен профил от регионалното министерство.“

Това каза номинираният от Коалиция за България за министър-председател Пламен Орешарски на срещата с президента Росен Плевнелиев във вторник.

„Проведох много интензивни разговори с експерти, които бях набелязал и по-рано в представите си за съответни позиции и как могат да се впишат в цялостна структура на Министерски съвет. На по-ранни етапи си представях малко повече промени в структурата на МС. Надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания. Предлагам Министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, и ще отделим само туризма като агенция“, добави още кандидатът за премиер.

„Оставам обнадежден, че след упорита работа бихме могли да стигнем и до по-добри резултати. Да не избързваме с ангажименти“, каза Орешарски пред президента.

По отношение на структурните промени в МС той заяви: „В структурен план предлагам МС с един заместник министър-председател, който да отговаря за правосъдие и да координира европейските фондове - две теми, доста важни в контактите с нашите партньори от ЕК и страните членки. Друго изменение е Министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта“.

По отношение на оттеглянето на Калин Тихолов като кандидат за министър на инвестиционното планиране Орешарски предложи Данов.

„Експертът, с когото бях говорил за новото министерство на инвестиционното проектиране, срещу неговото име имаше обществена реакция. След разговори стигнах до извода, че трябва да предложа Иван Данов, той има сходен професионален профил, с академична кариера е в УАСГ“, категоричен бе той.

#Иван Данов #МС #Пламен Орешарски #правителство #министър #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници