Президентът Росен Плевнелиев: Не знам състава на новото правителство

Президентът Росен Плевнелиев: Не знам състава на новото правителство
Във вторник Плевнелиев ще издаде указ, с който ще предложи на Народното събрание да гласува предложенията на Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не знае подробности около състава на правителството и имената на министри, но препоръча на бъдещия кабинет да заложи на приемствеността, предава БНР.

Плевнелиев, който е на работно посещение в Щутгарт, ще приеме утре номинирания за министър-председател с мандата на Коалиция за България Пламен Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев.

Президентът няма намерение да бави процедурата по съставяне на нов кабинет, след като кандидатът за премиер на левицата е готов със състава на правителството.

Във вторник Плевнелиев ще издаде указ, с който ще предложи на Народното събрание да гласува предложенията на Орешарски.

„Мисля, че дадох световен пример за бързане, а не за бавене, всичко се случваше на минутата. Утре сутринта в 09:00 часа приемам господин Орешарски и господин Станишев. Ако аз бях следвал Конституцията, можеше да нямаме правителство и след месец, но ние бързахме максимално. Включително дадохме два мандата за един ден, включително поставихме рекорд за свикване на Народното събрание“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът препоръча на новото правителство да заложи на приемственост, тъй като България е във важна фаза на планиране на европейските фондове.

„Да седнат новите и старите и да изговорят всичко смислено, по което се работи, за да може да има приемственост. България се намира в много специална фаза на планиране на еврофондовете и на изпълнение на еврофондовете от старата и от новата рамка, това предполага приемственост“, каза Росен Плевнелиев.

„Аз очаквам и се надявам това ще бъде и моят разговор утре с господин Орешарски и с господин Станишев – да се гарантира тази приемственост. Разбира се, новото правителство идва със своите приоритети, със своите екипи и със своите задачи. Но една голяма задача пред тях трябва да бъде приемственост по националните приоритети“, коментира още президентът.

На въпрос, дали очаква още утре да бъде гласувано правителството в Народното събрание, Росен Плевнелиев отговори „че в Президентството правителство няма да се прави, президентът няма да влиза в никакви уговорки“.

„Днес проведох рано сутринта разговори с господин Станишев и се разбрахме утре още в 09:00 часа, което не означава, че президентът влиза в каквито и да било уговорки. Лично аз в момента не знам какъв е съставът на новото правителство, а и не считам, че е толкова важно за мен, лично. Тези, които го правят, ще си носят отговорността. Пожелавам си компетентни професионалисти, ясни приоритети и резултати за нацията. От утре всичко ще стане ясно“, добави президентът.

#Росен Плевнелиев #Пламен Орешарски #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино