Предупредителна стачка в „Мини Марица-изток“

Предупредителна стачка в „Мини Марица-изток“
Синдикатите в „Мини Марица-изток “ са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Служителите на „Мини Марица-изток“ ще проведат едночасова предупредителна стачка във вторник.

На 10.01.2012 г. от 8.00 до 9.00 ч. миньорите от рудници „Трояново 1“, „Трояново-север“, „Трояново 3“ и работници и служители от Централното управление на „Мини Марица-изток“ ЕАД ще проведат едночасови предупредителни ефективни стачни действия.

Това съобщиха в понеделник от стачния комитет на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В предупредителната стачка ще се включат всички работници и служители, които ще бъдат на работа този ден.

Протестните действия ще се проведат поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011 г. споразумение.

Чрез споразумението бе постигната договореност относителният дял на персоналните разходи в дружеството да бъде запазен спрямо приходите за 2011 г., т.е. при по-високо производство да има и по-високи производствени разходи.

Според синдикатите през последните години миньорите от „Мини Марица-изток“ работят с неимоверни усилия, при липса на резервни части, консумативи, при условия на труд, застрашаващи живота и здравето им, и то по вина на ръководството на дружеството и принципала Български енергиен холдинг.

Въпреки постигнатия рекорден добив на въглища обаче вместо достойно заплащане и оценка на миньорския труд те получавали не друго, а обиди и заплахи.

Синдикатите в „Мини Марица-изток“ са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите.

Под въпрос е снабдяването на четири топлоелектрически централи. Протестът бе насрочен още за 21 декември 2011 г., но не се състоя заради отказа на изпълнителния директор да подпише споразумение за гарантиране на живота и здравето на стачкуващите работници, припомня БГНЕС.

Синдикатите от „Мини Марица-изток“ настояват работодателят да изпълни подписаното на 12 юли споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството.

По думите им изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв.

#протест #стачка #синдикати #Евгени Стойков #Български енергиен холдинг #миньори #синдикати #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #Мини Марица-изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници