Проф. Атанас Тасев: Трябва да се сменят остарелите мощности в енергетиката

Проф. Атанас Тасев: Трябва да се сменят остарелите мощности в енергетиката
Проф. Атанас Тасев. Снимка: БНТ
A A+ A++ A

Ситуацията в енергетиката у нас е сложна, тъй като има парични дисбаланси, които се появиха през последните няколко години, и сегашното състояние, за съжаление, е трайна тенденция.

Редица правителства водиха чисто популистка политика по отношение на ценообразуването на изразходваната електроенергия, което, от една страна, е в полза на потребителите, защото замразяването на цената на тока влияе положително на бюджета на всяко едно семейство. В България обаче има и средна класа и богати хора, които могат да си плащат и енергията трябва да има равновесна пазарна цена.

Тази равновесна пазарна цена е сравнително по-висока от сегашната. Не завиждам на този, който сяда на поста „енергиен министър“, тъй като има много малко лостове и варианти за действия, за да реши проблемите в енергетиката. Нека да припомним, че според доклада на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова това екстремно въвеждане на фотоволтаични централи през миналата година в енергийната система на страната доведе до прогноза, която е далеч от реалността.

Беше предвидено, че от добавката за зелена енергия трябваше да се съберат около 460 млн. лева при хипотеза, че 40 млрд. киловатчаса трябваше да минат през енергийната система, в това число и 11 млрд. киловатчаса за износ. Оказа се обаче, че тези 460 млн. трябва да са 1,2 млрд. лева, като така се получава една дупка от почти 1 млрд. лева. Тези пари пряко влияят върху ценообразуването.

Ако се изпълнят всички предложения, които са от производството към преноса и разпределението, се получават 40%. За да може да се осигури сигурност на това правителство, тъй като в момента, в който се вдигне цената на тока, хората ще излязат на улицата, трябва да се положат максимални усилия не към ситуация на замразяване на цените, а на отлагане на промяната и търсене на допълнителни резерви. Тези резерви едва ли ще бъдат открити, но трябва да се даде възможност на правителство да управлява поне няколко месеца, за да намери няколко решения.

Едно от тези решения е създаването на т.нар „Фонд зелена енергия“, защото трябва да е ясно, че в момента гражданите на страната плащат в сметката два пъти добавката за т.нар. екология. Първо, ние плащаме добавката за все още невъведената „жива енергия”“ което е добавката за въглеродния двуокис, тоест потребителят плаща на замърсителя. От друга страна, плащаме едни политически обосновани цени за въвеждане на ВЕИ-та.

Именно създаването на този фонд „Зелена енергия“ щеше да компенсира тези загуби. Сред мерките, които могат да бъдат предприети, са и тези социални помощи, както и тарифната система. Тази система като палиативна мярка може да помогне за стабилизиране на сектора.

Всички артикулират прилагането на цената на тока по следния механизъм – ако вие консумирате до 100 киловатчаса, плащате по ниската тарифа, а ако плащате от 100 нагоре - плащате разликата между ниската и високата тарифа. При това положение не трябва да има проблеми.

Но т.нар. метод „горна граница на приходите“, която е въведена от регулирания сектор на енергетиката, дава възможност на предприятията да въвеждат преференцирани цени в рамките на общия приход, тоест могат да въведат вътрешно кръстосано субсидиране, което не подлежи на санкции от Европейската комисия. Това би облекчило хората, които наистина не могат да си платят задълженията за изразходвана електроенергия.
Има обаче и решение при играта с т.нар. „студен резерв“, тъй като при сегашното намалено вътрешно потребление на енергия той трябва да се преразгледа. Съгласно изискванията на обединените европейски енергийни системи той е 20% от максималното вътрешно потребление, а при нас то спадна от 8000 мегавата на 6000.

Трябва да се започне и процедура по извеждане от системата на централи, които не отговарят на изискванията и продават скъпа енергия. Традиционните недостатъци на енергетиката обаче започнаха да се показват при условията на икономическа и финансова криза. Ако я нямаше кризата, това нямаше да се вижда. След като се е видяло, то може да се трансформира и при растеж на икономиката да се подобри състоянието на енергийния сектор у нас.

Определено трябва да се изстискат резервите, за да се задържи цената на тока. Аз обаче не съм голям оптимист по отношение на това, че цената няма да бъде вдигната. Няма откъде да намерим парите. Необходимо е възможностите да бъдат намерени докрай, като се внимава, защото бумеранговият ефект при изстискването на системата ще се прояви рано или късно. Трябва да се прояви при малко по-стабилна икономика. Сега е необходимо да се махнат язвите в енергетиката, като се сменят остарелите мощности.

(Пред агенция „Фокус“)

#енергетика #проф. Атанас Тасев #проблеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници