Израел ще къса отношенията с Палестина заради ЮНЕСКО

Израел ще къса отношенията с Палестина заради ЮНЕСКО
Израелският външен министър Авигдор Либерман. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Минути след като Палестина беше приета за пълноправен член на ЮНЕСКО, израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Израел трябва да обмисли прекратяването на всякакви връзки с Палестинската автономия.

Израел предупреди, че решението на председателстваната от българката Ирина Бокова Организация на обединените нации за образование наука и култура в понеделник да предостави на Палестинската автономия пълноправно членство, ще възпрепятства усилията за сключване на мирно споразумение между двете страни, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

„Израел отхвърля решението на Общото събрание на ЮНЕСКО от 31 октомври, с което Палестинската автономия се приема за членка на организацията“, съобщи в комюнике външното министерство на страната. „Това е едностранна палестинска маневра, която няма да доведе до промяна, но пък ще зачеркне възможността за мирно споразумение“, подчерта още министерството.

„Трябва да преценим дали да прекъснем всякакви връзки с Палестинската автономия“, каза външният министър Авигдор Либерман по време на среща на ръководената от него крайнодясна партия „Израел Бейтейну“, като добави, че Израел „не може да продължава да приема едностранни мерки отново и отново“, пише вестник „Йерусалим поуст“.

На заседанието си в понеделник, със 107 гласа „за“, 14 „против“ и 52 „въздържали се“, Общото събрание на ЮНЕСКО прие Палестинската автономия за пълноправен член организацията.

В края на миналата седмица Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази безпокойство, че при евентуално присъединяване на Палестина към организацията, САЩ най-вероятно ще преустановят участието си в бюджета на агенцията (около 22%, или 70 млн. долара). Този ход няма да бъде фатален, но ще наложи драстични промени и ограничения.

САЩ изразиха опасения, че палестинският стремеж за членство в агенциите на ООН е „преждевременен“, може да повиши напрежението с Израел и да подкопае още повече мирните преговори между Израел и Палестина.

#Авидгор Либерман #Израел #Държавен департамент на САЩ #Барак Обама #независимост на Палестина #Израел #Ирина Бокова #Генерален директор на ЮНЕСКО #ЮНЕСКО #ООН #Организация за освобождение на Палестина #Палестинска автономия #Палестина #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници