Германия: „Хизбула“ да бъде включена в списъка с терористични организации

Германия: „Хизбула“ да бъде включена в списъка с терористични организации
Включването на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в списъка с терористични организации изисква единодушието на всички 27 държави членки. Снимка: wikipedia.org
A A+ A++ A

„Германският външен министър Гидо Вестервеле подкрепя включването на въоръженото крило на „Хизбула“ в списъка с терористични организации на Европейския съюз“, съобщи германски дипломатически източник, предава БГНЕС.

„Във връзка с разговорите с партньорите след атентата в Бургас, при който загинаха 6 души, 5 от тях израелци, външният министър Вестервеле иска поне въоръженото крило на „Хизбула“ да бъде включено от ЕС в списъка с терористични организации“, информира източникът.

Великобритания е представила молба за включването на въоръженото крило на „Хизбула“ в този списък, а разговорите по въпроса ще започнат в началото на юни, информираха дипломатически източници, пожелали да останат анонимни.

Включването на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в списъка с терористични организации изисква единодушието на всички 27 държави членки.

САЩ и Израел от дълго време искат европейските страни да вземат тази мярка.

За момента само някои държави - членки на ЕС, са резервирани относно предприемането на мерки срещу „Хизбула“, твърдейки, че подобно решение може да дестабилизира Ливан, където „Хизбула“ заема ключова политическа роля.

Те се опасяват и от ответни мерки срещу силите на ООН в Ливан, където френските военни са най-големият контингент.

За момента само Холандия и Великобритания са поставили „Хизбула“ в национален списък с терористични организации.

Холандските власти забраниха всички крила на шиитското движение, а Великобритания - само военното.

Българските власти съобщиха на 5 февруари, че имат доказателства за участието на „Хизбула“ в атентата на летището в Бургас.

На 28 март кипърски съд осъди един ливанец, член на шиитското движение, на четири години затвор заради участие в подготовка на атентати срещу израелски обекти в островната държава.

#"Хизбула" #терористична организация #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници