„Произведено в България“ настояват за министерство на малките и средните предприятия

„Произведено в България“ настояват за министерство на малките и средните предприятия
Българските фабрики затварят, вносът расте, а с него и безработицата. Това се казва в призив на „Произведено в България“ към политиците.
A A+ A++ A

42-рото Народно събрание се събра и започна работа. Обществото ни преживява последните остатъци на търпимост към бедността, мизерията и липсата на переспектива. Българските фабрики затварят, вносът расте, а с него и безработицата.

Всепризнатият двигател на всяка икономика малките и средните предприятия в България са смазани от субсидиран внос, нелоялна конкуренция, монополи и диктата на мултинационални търговски вериги. Съюзът „Произведено в България“ наложи в дневния ред на политиците и обществото темата за МСП.

Това се казва в призив на „Произведено в България“ към политиците, изпратен до NOVINITE.BG. И още:

„По време на кампанията сме свидетели на деклариран невиждан и реален политически консенсус - ако не заработят отново МСП, няма решение на безработицата и бедността. Ден след откриването на новия парламент Сдружение „Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес“ призовава Народното събрание, бъдещото правителство и политическите партии за смели и категорични действия в тази посока.

1. Създаване на Министерство на малките и средните предприятия и предприемачеството. Това ще ни убеди, че подкрепата за малкия бизнес ще се издигне до ниво държавна политика. Агенции и зам.-министри не вършат работа. Искаме доказателства, че държавата, законодателната и изпълнителната власт, ще решават острите социални проблеми на страната, като се фокусират върху политиката на икономически растеж и повишаване на заетостта.

2. Министерството на малките и средните предприятия и предприемачеството да стане „нервният“ център за икономически растеж чрез незабавната реализация на принципите, залегнали в Акта за Малкия и Средния бизнес /Small business act/ на EU от 2008 г. Не е нужно творчество, просто да се възползваме от него.

3. Създаване на министерство на туризма и Комитет по енергетика.

4. Въвеждане на едногодишен срок за приемане, одобряване и разплащане на проекти на малкия бизнес с европейско финансиране.

5. Край на субсидираната временна заетост. Средствата следва да се насочат към бизнеса. Той ще създаде постоянна заетост. „Да“ на енергийните помощи за бедните.

6. Незабавна промяна в ЗЗК и състава на комисията. Тази комисия носи основната отговорност за рекета върху малките производители от монополи и нелоялни търговски практики на търговските вериги. Различните търговски условия, прилагани спрямо българските производители, осигурява на чуждите доставчици неконкурентно преимущество.

7. Агенцията по безопасност на храните, Здравната инспекция и митниците да въведат стриктен контрол на вноса на хранителни и нехранителни продукти от големите търговски вериги супермаркети. Сега те удобно са фокусирани върху българските производители и вносът има неконкурентно преимущество.

8. Контрабандата и кражбите на ДДС чрез т.нар. вътрешнообщостни доставки. Проследяването и отчитането на вноса е въпрос на организация и политическа воля. Обяснението защо не е направено досега се крие в огромните парични потоци, които подхранват корупцията в държавата. Сметката всъщност отново плаща българският производител.

9. Бърза промяна в Кодекса на труда и поощряване на почасовата и временна заетост. Това ще е силен удар върху сивата икономика и сериозна антикризисна мярка.

10. Такса смет. Колко години станаха българската държава наказва инвеститорите, които плащат промили от стойността на активите, вместо за реално генерираните отпадъци. Бизнесът може да стане естествен съюзник на бъдещето правителство за реализацията на тези мерки. Обратното ще означава, че на власт е дошъл някой с лъжливи обещания и че „горещата“ есен по улиците е неизбежна.

#"Произведено в България" #призив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай