Министър Василев: Работим с ДКЕВР да се премине от пропорционална към твърда такса пренос на електроенергия

Министър Василев: Работим с ДКЕВР да се премине от пропорционална към твърда такса пренос на електроенергия
Предлагам ДКЕВР да обсъди три мерки, които могат да подобрят значително състоянието в преносната система и да намалят цените за потребителите, каза служебният министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

МИЕТ работи с ДКЕВР по предложението да се премине от пропорционална към твърда такса пренос на електроенергия. Ние сме напълно съгласни с това предложение. Това каза в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на въпрос на депутата от Коалиция за България Янаки Стоилов, предаде агенция „Фокус“.

„Предлагам ДКЕВР да обсъди три мерки, които могат да подобрят значително състоянието в преносната система и да намалят цените за потребителите.

Първата мярка е да се премине от пропорционална към твърда такса пренос, защото електропреносната мрежа не се изхабява от количеството, което преминава по нея.

Втората мярка е да има две цени за електроенергия.

Третата мярка е – какво е основанието фирми, които потребяват електроенергия, да си приспадат ДДС от нея, а потребителите да плащат по 20%. Моля да обсъдите в правителството този въпрос, то ще е предмет на обсъждане и в следващия кабинет“, заяви Стоилов.

„Ние сме напълно съгласни по първото предложение и работим с ДКЕВР за преминаване от пропорционална към твърда такса пренос“, отговори енергийният министър.

„Що се отнася до въпроса с двете тарифи, има два варианта - с по-ниска тарифа или да се разшири подходът с енергийните помощи. Трябва да се помисли в кой вариант ще има по-малко злоупотреби“, заяви Василев. „По въпроса за отпадане на ДДС за потребителите това е разговор с Министерството на финансите. Но ако този приход бъде загубен за държавната хазна, трябва да се види от къде ще се вземе“, каза още Василев.

„По въпроса за преминаване от пропорционална към твърда цена пренос трябва да се направят сметки, за да се знае дали наистина ще се намалят цените, или ще се увеличат. Реализуемо е предложението за въвеждане на две тарифи за електроенергия“, заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

#енергетика #Асен Василев #МИЕТ #ДКЕВР #Янаки Стоилов #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници