Шефът на ДКЕВР: За да се промени ценообразуването на тока, трябва да се променят законите

Шефът на ДКЕВР: За да се промени ценообразуването на тока, трябва да се променят законите
Председателят на ДКЕВР обясни, че са започнали разговори с МИЕТ за промяна на целия финансов модел за образуване на цените на тока. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промяната на модела за ценообразуване в енергетиката изисква законодателни промени, които може да приеме само Народното събрание, заяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова при изслушването в парламента за състоянието на сектор енергетика.

„Към 1 април всички енергийни дружества трябваше да подадат своите заявления за нови цени. На базата на тези заявления стойностите, които бяха поискали дружествата, бяха качени на интернет страницата на комисията. По определянето на цените на база на сегашното законодателство излизаше, че реално цените трябва да нараснат с близо 40%. Експертите на ДКЕВР започнаха работа по определяне на цените по сега действащия закон и наредбите и разработиха доклад. Излиза, че средната продажна цена на електроенергия трябва да бъде увеличена с 16%“, обясни Харитонова, цитирана от агенция „Фокус“.

Председателят на ДКЕВР обясни, че са започнали разговори с МИЕТ за промяна на целия финансов модел за образуване на цените, но този модел изисква промяна в законодателството.

„Увеличението на 16% се дължи на това, че за новия период има задължение да се изкупуват квоти въглеродни емисии. От друга страна, делът на електроенергията от ВЕИ чувствително е нараснал“, каза още Харитонова.

#Държавната комисия по енергийно и водно регулиране #Евгения Харитонова #ДКЕВР #МИЕТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници