Симеон Сакскобургготски: Логично е да имаме преференциални отношения с Русия

Симеон Сакскобургготски: Логично е да имаме преференциални отношения с Русия
Тясната историческа и културна връзка между Русия и България е богатство за нашите две страни. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС бившият български монарх /1943-1946/ и бивш министър-председател /2001-2005/ Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тясната историческа и културна връзка между Русия и България е богатство за нашите две страни. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС бившият български монарх (1943-1946) и бивш министър-председател (2001-2005) Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

„Мисля, че за нашите страни представляват ценност историческите и културните връзки, които са се запазили. Това е от значение за мен. Подобни отношения са богатство и аз сега забелязвам, че те постепенно се нормализират. Ние наблюдаваме колко много руски туристи посещават България и от своя страна колко българи отиват в Русия. Но за всичко е необходимо време.

Но най-важното е да останем прагматични и да определим областите на нашите двустранни контакти. Сътрудничеството с Русия ни предлага много възможности, които България би могла да реализира, включително изграждането на търговско-икономическо партньорство. В тази връзка аз винаги се опирам на историята и тя ни дава необходимите уроци“, заяви Симеон Сакскобургготски.

Той отбеляза, че Русия и България винаги са поддържали особени приятелски отношения. „Европейският съюз е прекрасен и значим проект за цяла Европа. В качеството си на министър-председател никога не съм разглеждал въпроса за едностранен избор на развитие на България. Винаги съм се стремял да гледам по-широко.

С Русия ние сме близки и исторически, и духовно, и лингвистично. Логично е да имаме преференциални отношения с Русия, които не са поставени пред някакъв избор“, каза Симеон Сакскобургготски.

#Симеон Сакскобургготски #България #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници