Изборите за Европейски парламент ще са през май 2014 г.

Изборите за Европейски парламент ще са през май 2014 г.
A A+ A++ A

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. да се проведат между 22 и 25 май вместо между 5 и 8 юни, се казва в проекторешение, прието от парламента днес, съобщиха от представителството на ЕП в София.

Това ще даде повече време на Парламента да се подготви за избирането на председател на Европейската комисия през юли 2014 година. Проектът на Съвета за промени в датата на изборите идва след молба на Парламента, отправена на 22 ноември миналата година.

Предимствата на промяната са две: Парламентът ще има повече време да се подготви за избирането на Председател на Комисията и изборите няма да съвпаднат с Петдесетница, която е част от училищната ваканция в много държави членки.

На всеки 5 години гражданите на ЕС избират кой да ги представлява в ЕП, което е гаранция за спазването на правото им на участие във вземането на решения от Съюза. Европейският парламент се избира с преки избори от 1979 година. Преди това депутатите са били назначавани от парламентите на държавите членки.

Съветът трябва да реши с пълно мнозинство за датите след консултацията с Парламента. Очаква се решението да бъде взето през юни. Избирателният акт от 1976 г. дава правото на Съвета, след консултации с Парламента, да определи различен период за провеждането на изборите, в случай че обичайните дати (през юни) се окажат неподходящи.

#Европейски парламент #избори #май #2014

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници