Миков: Ще се опитам да не говоря от името на позицията си

Миков: Ще се опитам да не говоря от името на позицията си
Председателят на 42-рото НС Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще се опитам, сядайки на този висок стол, да не говоря от името на стола и позицията. Нека всеки се опита да говори от свое име, независимо от стола, на който е седнал“, заяви председателят на 42-рото НС Михаил Миков, предаде БГНЕС.

„За мен е висока чест в един изключително труден момент за България, в момент на изпитание за страната, за гражданите и институциите на България“, каза Миков. „42-рото НС се учреди след оспорвано политическо състезание, което със сигурност ще се отразява на неговата работа. Смятам, че всеки от 240 народни представители си дава сметка, че имаме трудната задача да върнем достойнството на Народното събрание като основна институция в парламентарната Република България“, каза Миков.

„Трябва да осигурим това място като терен на взаимодействие между различните власти, като образец и пример за преодоляване, а не за създаване на напрежение, което често се случваше между изпълнителна и законодателна власт“, продължи той и подчерта, че „пресен пример е как бяха наричани народните представители“. „Това, което очакват гражданите за антимонополното законодателство, минава през стриктно прилагане на Конституцията“, заяви Миков.

„Всеки от нас трябва да има своята тревога за многото обявени за противоконституционни закони, по които 42-рото НС ще плаща дълга на 41-вото за преодоляване на последиците. Трябва да се опитаме да постигнем по-добра законодателна дейност. Няма силна държава без разделение на властите и без взаимодействие, няма силна държава без законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Затова трябва да сме настойчиви в тяхното взаимодействие“, каза Миков.

„Трябва да се опитаме да възстановим Народното събрание като място, в което се разискват всички въпроси, свързани с пълноценното участие на България в ЕС. Всички ние сме длъжни да върнем темата за мястото на България в Съюза и за нейните интереси на терена на Народното събрание“, заяви той.

„Ние сме длъжници на българските граждани и по още един въпрос – парламентарния език, който все по-често се случва като лош пример за нашите деца. Трябва да се опитаме да върнем парламентарния език на полето на чистия български език, а не на модерния жаргон“, категоричен е новоизбраният председател на 42-риия парламент Михаил Миков.

#Народно събрание #Михаил Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници