Плевнелиев свиква консултации за връчване на мандат в четвъртък

Плевнелиев свиква консултации за връчване на мандат в четвъртък
„Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме“, добави Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Готов съм в четвъртък – 23 май, да организирам консултации с парламентарните групи, след което няма да бавим връчването на мандат за правителство на кандидата за министър-председател от най-голямата парламентарна група“, заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония на 42-рото Народно събрание.

„Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме“, добави Плевнелиев.

„От днес имаме работещ парламент. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство, което да поеме отговорност, правителство от компетентни хора, с ясна програма. Очаквам всички институции заедно да работят за решаването на проблемите“, заяви президентът.

Политическите партии, които ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно да заявят приоритетите, каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение към народа и народните представители от 42-ото народно събрание.

„Нямаме право да бягаме от отговорите на сложната задача, която хората поставиха пред нас. Народното събрание трябва да предложи ефективни решения. За това е нужен системен подход", коментира държавният глава.

Президентът призова депутатите да изработят документ за приоритетите, по които ще работи Народното събрание.

„Не само България, но и целият ЕС, са в тежка криза вече пета година. Бавно Европа оздравява. Кризата ще отмине. Днес с действията си ние ще определим мястото на България. Трябва да отговорим на очакванията на хората за растеж на доходите. Ние преговаряме в момента с най-големия инвеститор – Европейския съюз", посочи Плевнелиев.

„Политическите партии, които ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно да заявят приоритетите. Те трябва да отговарят на приоритетите на националната програма България 2020", заяви държавният глава

„Предстои Народното събрание да приеме важни закони. Гражданското общество трябва да участва във взимането на тези решения. Нека го направим открито, като чуем всички гледни точки", каза още президентът Росен Плевнелиев на първото заседание на 42-ото Народно събрание.

„Трябва да се изпълни това, което сме обещали, и то по публичен и прозрачен начин", заяви президентът Плевнелиев.

„Призовавам ви сега да не забравяте тези приоритети, които българските граждани поставиха категорично на дневен ред. Нека от първия ден Народното събрание се отвори за хората, посочи държавният глава."

Според него българският народ няма да търпи задкулисие.

„Всичко започва с ясните отговори на конкретните, наболели пред нацията проблеми. Първите оценки за своята работа новият парламент и правителство ще получат от това какво ще постигнат при проблемите с енергетиката", каза още държавният глава.

„Не е толкова важно дали правителствата са ляво, център или дясно, а е важно дали са ефективни и постигат резултати за хората", категоричен бе Плевнелиев.

По думите му хората очакват да плащат справедлива цена за електричество.

„През следващите дни ще получим анализите на Световната банка и ЕК за реалната ситуация на енергетиката. Тази тема изкушава към лесни и популистки мерки, но съм уверен, че българските граждани ще дадат доверие на тези, които ще решат проблемите."

„Партиите в 42-ото Народно събрание трябва да дадат отговор на въпроса как ще проведат политики за увеличаване на доходите на хората", призова Плевнелиев.

„Либерализацията на енергийния пазар, енергийната ефективност са най-смислените решения в енергетиката и ще спомогнат за намалението на сметките за ток и за откриване на нови работни места", обяви президентът.

„Държавата има важна роля за бизнес средата и създаване на добър бизнес климат. Необходими са последователни усилия в следните направления: електронно правителство, силна система на правораздаване, целенасочена политика в подкрепа на малкия и среден бизнес, държавна подкрепа за експорта, административна реформа, целяща намаляване на лицензионни режими, предвидимост", каза Плевнелиев.

Според него, „докато има видима несигурност, няма как да се раздвижат потреблението и инвестициите."

„Наличните над 50 млрд. лв. ще продължават да престояват на депозит в банките", посочи държавният глава.

„41-ото НС не успя да завърши реформите във водния сектор и в образованието, нека ги довършим", посочи президентът.

„Бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа", призова още президентът Росен Плевнелиев.

„Важно е да се изгради балансирана дългосрочна визия за справяне с демографската криза. Имаме нужда от мъдър отговор на въпросите – как да развием човешкия капитал на страната си, какво ще работят нашите деца и какво ще произвеждат и продават в конкурентен бързоразвиващ се свят? И в рамките на тези отговори да приемем общи мерки с политически консенсус. Това ще го направите вие", заяви държавният глава.

Той повтори думи на Стоян Михайловски - „служиш ли най-напред на себе си, не си годен да служиш".

„Човекът е член на едно общество, за да служи на това общество", каза президентът Плевнелиев и пожела спорна и успешна работа на депутатите.

#Росен Плевнелиев #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници