Печатите за СИК били с 2500 повече от броя на комисиите

Печатите за СИК били с 2500 повече от броя на комисиите
Според обясненията на ЦИК ролята на резервните печати е ясна, тъй като имало години, в които те се чупели и секционните комисии нямало как да продължат работата си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След скандала с допълнителните бюлетини в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд става ясно, че са поръчани и произведени и повече от необходимите печати за секционните избирателни комисии, показва съвместно проучване на Mediapool и блога „Отворен парламент“.

Според обществената поръчка, чийто възложител е Министерският съвет, който отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите, варненската фирма „Принтмарк“ ООД е трябвало да изработи 13 550 печата за секционните избирателни комисии, 1030 печата за подвижните СИК и 31 восъчни печата за районните избирателни комисии.

Поръчката е на стойност 39 474 лв. с ДДС и е изпълнена в срок.

Бройката на поръчаните печати надвишава с около 2500 броя на секционните избирателни комисии. Секционните избирателни комисии в страната са малко под 12 000, а подвижните СИК за тези избори бяха 84.

Печатите за СИК са с около 1500 повече от самите комисии, а комисиите, обслужващи хора с увреждания, са подсигурени с около 900 печата повече.

Според обясненията на ЦИК ролята на резервните печати е ясна, тъй като имало години, в които те се чупели и секционните комисии нямало как да продължат работата си.

Колко резервни трябва да се произведат обаче е неясно, тъй като това не е разписано в Изборния кодекс. От ЦИК посочват, че не са давали становище каква бройка е необходима.

„Докато за бюлетините ние знаем, че се печатат с 10% повече от избирателния списък, такъв текст за печатите няма, но здравата логика сочи, че трябва да има резерва“, обясняват от комисията.

Към момента печатите от изборите все още се пазят, както и допълнителните бюлетини, твърдят от Централната избирателна комисия.

„Когато ситуацията се успокои, те тогава ще бъдат унищожени, а използваните бюлетини ще се съхраняват в областите до следващите избори“, казват от комисията.

Междувременно проверка показва, че сигналите за проблеми с печатите в изборния ден не са никак малко.

От комисията неофициално посочват, че най-масови са жалбите, че печатите не са били наранявани.

Оказва се, че не е ясно и на какъв принцип са отпечатани и 700 000 бюлетини за чужбина, при положение че заявленията за гласуване извън страната са около 85 000.

„Може би са изчислявали на база предходни избори или на нещо друго, но заявленията за гласуване не определят броя гласуващи, а само откриването на секция“, обясниха от ЦИК.

Според договора за обществена поръчка държавата е поръчала 8 343 000 бюлетини. От тях за страната са 7 643 000, в които влиза и 10% резерв, а 700 000 са за чужбина.

#СИК #РИК #печати #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници