Доставят машините и бюлетините в секциите, втори тур - в няколко града утре (ОБЗОР)

Доставят машините и бюлетините в секциите, втори тур - в няколко града утре (ОБЗОР)

ФБ/ЦИК (архив)

A A+ A++ A

Ден за размисъл преди втория кръг от местните избори. На балотажа право на глас имат малко над 6 милиона и 380 хиляди избиратели. На 5-ти ноември могат да гласуват и тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили права, включително навършващите 18 г.

Отговорните институции удостовериха съответствието на техническите устройства и ще имаме възможност да гласуваме и с машини.

Машинен вот на втория тур ще има, но заради невъзможността да се гласува така и на първия тур, се оформи отново напрежение между институциите. Премиерът Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС, разказва НОВА.

Министър-председателят съобщи, че няма доверие на Пламен Тончев след отказа му да освободи заместника си, който подписа справката за нарушения при сертифицирането на машините. И така се стигна до отмяна на машинното гласуване миналата неделя.

Денков вече е изпратил на президента мотивите за исканата оставка.

На балотажа ще има машинен вот в 5900 секции. Устройствата вече са разпределени по градовете в страната. Днес, машините ще бъдат инсталирани в секциите в София.

България избира нови кметове в 19 областни града. За градоначалници ще се гласува в 91 общини и 451 кметства. Гласуването започва в 7 часа и приключва в 8 часа вечерта.

В София един срещу друг се изправят Ваня Григорова и Васил Терзиев.

В Пловдив пристигнаха машините за вота. Започна и тяхното разпределяне по секциите. Общо 801 са те за Пловдив и областта, 455 ще бъдат използвани в града. По 28 лъча машините ще стигнат до секциите в областта. Те ще бъдат прекарани под охрана в СИК, а след това ще бъдат доставени и хартиените бюлетини и протоколите. Общо 850 полицаи са ангажирани с обезпечаването на обществения ред и сигурността на изборния процес. На балотаж в Града под тепетата отиват кандидатите на ГЕРБ и ПП–ДБ - Костадин Димитров и Ивайло Старибратов. В Пловдив ще има и балотаж за кметове на всички райони.

И във Варна тече трескава подготовка за балотажа. Рано сутринта машините са отпътували към секциите. От ОИК съобщиха, че са осигурени достатъчно бюлетини за всички 280 000 души, които имат право на глас в облстта. Един срещу друг за управлението на Варна ще се борят Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от ПП–ДБ. В кварталите "Младост", "Одесос" и "Приморски" също ще има втори тур.

В Плевен също ще има балотаж. На него един срещу друг ще се изправят независимият кандидат Георг Спартански и Валентин Христов от ГЕРБ. На първи тур ги раздели почти процент разлика. Освен в града, много села в областта също ще избират кмет на балотаж, като в едно от тях кандидатите са дори трима. В част от секциите в Плевен вече има машини, както и урни. ОИК уверяват, че имат достатъчно бюлетини. Полицията в готовност да следи за изборни нарушения.

Оспорвана битка и за кметския стол на Пазарджик. Над 500 служители на мвр ще следят за нормалното протичане на изборния ден в региона. Над 500 полицаи следят за изборни нарушения в региона. Досегашният кмет на града Тодор Попов, издигнат от МК "Новото време" и Петър Куленски от ПП, ще се борят за доверието на пазарджиклии. В ОД на МВР в Пазарджик са получени 38 сигнала за нарушения, съставени са 2 досъдебни производства. Не е имало задържани.

#бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници