Станишев: Аргументите на ГЕРБ за касиране на изборите са нелепи (Обобщение)

Станишев: Аргументите на ГЕРБ за касиране на изборите са нелепи  (Обобщение)
ГЕРБ да прочетат закона, който сам написаха, и да се съобразяват с него, заяви Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аргументите на ГЕРБ за касиране на изборите са нелепи. Пресконференцията на ГЕРБ каза всичко за изборите, които минаха, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той даде извънреден брифинг по повод искането на ГЕРБ за касиране на вота от 12 май.

Нелепи са исканията на Борисов да работи за касиране на изборите - дори ако се следват разпоредбите на монтанската правна школа. В Изборния кодекс няма такива основания.

В изборния кодекс пише какво точно означава агитация – „призив за подкрепа на политическо лице от политическа партия”. Наименованието на партията или логото, поставено на предмети, не се смята за призив.

ГЕРБ да прочетат закона, който сам написаха, и да се съобразяват с него.

Призовавам ГЕРБ да спрат да правят криминална политика. Борисов живее в свой собствен свят, хубавото е, че поне призна, че Цветанов не е експерт. Оценката на Станишев е, че за първи път след 1990 г. едно правителство си отиде след протести.

Позицията на Борисов е безотговорна. Щял да прави кабинет. Поведението му може да създаде хаос, условия хората да решат, че имат нужда от здрава ръка и той да се притече на помощ. Искат на всяка страна да останат на власт.

Няма да използвам медицински термини. Това е висш пилотаж на експерност, тъй като разбрахме, че Борисов е най-големия експерт в държавата.

ГЕРБ загубиха огромно доверие от 2009 г. Това важи и за всички други партии.

Когато Борисов се оплаква, че не е поздравен за своя резултат от другите партии, нека помисли, кой преди него е спечелил с такъв вот - натиск, купуване на гласове, манипулация, контролиран вот. Позицията на ГЕРБ е диструктивна.

Те обявяват, че искат касиране на изборите чак в четвъртък, защо не го казаха в неделя, защото вече знаят окончателните резултати и знаят, че нямат мнозинство.

От чужбина Борисов е поздравен само от турския премиер Ердоган, защото той позволи на Турция да влезе в българската политика. Това се казва национално предателство.

Президентът трябва час по-скоро да свика Народно събрание. Да връчи мандат на първата политическа сила, която да го върне незабавно.

Ние сме готови за незабавни срещи и консултации с всички политически партии, работодателски организации, протестиращи, НПО за това коя е спасителната програма на България. Пламен  Орешарски работи по програма, с която ще идем на разговори с политическите партии и ще водим този процес открито.

Почтено би било Бойко Борисов да върне мандата за съставяне на правителство, който ще му бъде даден от президента.
Борисов трябва да признае очевидния факт, че ГЕРБ са в политическа изолация.
Лидерът на БСП каза също, че партията му разполага с информация, че много депутати от трите партии, освен ГЕРБ, са подложени на натиск или оферти.

Нека някой да ни отговори - колко от тези 97 депутата са спечелени с натиск, с контролиран вот, със зависимост? Колко са спечелени с бюлетини, които може би са отпечатани и раздадени. Крадецът вика – дръжте крадеца”, коментира още Станишев.

Първото нещо, което трябва да направи новото правителство, е регулация в енергетиката, да могат хората да си плащат тока, второто – да се спаси енергетиката от тоталния срив, в който е изпаднала, и след това да се подготвят спешни мерки за хората, които са в най-затруднено положение, заяви Станишев.

Важно е и да се помогне на семействата с първокласници, да могат децата да запомнят първия си учебен ден.

Първата мярка на новата власт е да се помогне на хората да изкарат есента и зимата. После идват реформите в различни области. Да се види какво е състоянието на бюджета, на дребния и средния бизнес, на задължанията на държавата към бизнеса. Това трябва да се ревизира през първите 100 дни, коментира червеният лидер.

#Сергей Станишев #Бойко Борисов #ГЕРБ #БСП #Пламен Орешарски #пресконференция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници