Юрий Асланов: БСП, ДПС и „Атака“ биха могли да подкрепят програмно експертно правителство

Юрий Асланов: БСП, ДПС и „Атака“ биха могли да подкрепят програмно експертно правителство
Юрий Асланов. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Очевидно е, че не е възможна коалиция между трите партии БСП, ДПС и „Атака“, но биха могли да подкрепят програмно експертно правителство за определен срок от време – около година. А догодина да отидат на нови парламентарни избори заедно с европейските - две в едно, за да кандидатстват за по-ясен политически вот на доверие пред избирателите. Това каза пред агенция „Фокус“ Юрий Асланов, директор на социологическа агенция АФИС.

„Не мисля, че ГЕРБ ще успее да оползотвори мандата си, макар че ще бъде първи мандатоносител, както е по Конституция. Даже не вярвам и да се пробват в създалата се ситуация, защото те наистина изпаднаха в тежка политическа изолация, в която сами се поставиха“, посочи Асланов.

Според него това за момента извежда в ключова роля БСП. „БСП има два варианта – или да се опита да оползотвори мандата в класически вид в някакъв коалиционен формат – традиционна коалиция, или друг вариант, който става все по-актуален и досега Сергей Станишев го формулираше, но не съвсем в детайли и не съвсем персонализирано в подробности – програмно експертно правителство“, каза още Юрий Асланов.

Той поясни, че става дума за политическа подкрепа от парламента на програма, но със свобода на експертите да предприемат краткосрочни мерки за стабилизация на икономическата и социалната ситуация в страната с цел да може да се премине постепенно към нормален ритъм и лека-полека да се възстанови нарушеният ритъм на работа и доверието в институциите, и най-вече да се стабилизира икономиката и социалните фондове преди предстоящия тежък есенно-зимен период, за да може да се довършат преговорите с ЕС за новия планов период на европейско финансиране.

#Юрий Асланов #БСП #ГЕРБ #Атака #ДПС #правителство #Парламент #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници