ЦИК излезе със съобщение по повод пресконференцията на Цацаров

ЦИК излезе със съобщение по повод пресконференцията на Цацаров
Получените бюлетини се съхраняват в касата на ЦИК и те не са използвани, а от съображение за сигурност, те дори не са изнасяни и показвани за заснемане.
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия излезе със съобщение във връзка с дадената от главния прокурор Сотир Цацаров пресконференция за намерените в деня за размисъл бюлетини в печатница „Мултипринт“ в гр. Костинброд.

В съобщението се уточнява, че ЦИК приема образеца на бюлетината като част от изборните книжа, а макетът на бюлетините за всеки от 31 изборни райони в България и извън страната се одобрява от комисията, след което започва отпечатването им за гласуването в изборния ден, предава „Фокус“.

Разпределението на бюлетините по изборни райони и извън страната се извършва от Министерския съвет като орган, осъществяващ организационно-техническата подготовка на изборите.

Съгласно Изборния кодекс пътят на готовите бюлетини е от печатницата към областните администрации, които ги разпределят по общините на тяхна територия, а в деня за размисъл общинските администрации ги разпределят по секции.

С писмо № 02-19-48 от 10 май 2013 г. Администрацията на Министерския съвет е изпратила на ЦИК по 3 броя бюлетини за гласуване в изборите за народни представители за всеки изборен район, както и 3 броя бюлетини за гласуване извън страната, или общо 32 вида бюлетини по 3 броя.

Бюлетините са по образец, фабрично сгънати и слепени, което показва, че са откъснати от кочани.

Получените бюлетини се съхраняват в касата на ЦИК и те не са използвани, а от съображение за сигурност те дори не са изнасяни и показвани за заснемане.

Предоставените от Администрацията на Министерския съвет на ЦИК образци на отпечатаните бюлетини е трайна практика, предхождаща мандата на тази Централна избирателна комисия, се казва още в съобщението.

#ЦИК #избори #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници