Станишев: Орешарски ще е водещ в преговорите за нов кабинет

Станишев: Орешарски ще е водещ в преговорите за нов кабинет
България има нужда да започне процес на прочистване, заяви Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че БСП ще започне в следващите дни консултации за съставяне на правителство с парламентарните партии без ГЕРБ.

Преговори и разговори досега не са водени, посочи Станишев. Той уточни, че освен с парламентарните, ще има разговори и с партии, останали извън парламента, които събраха немалко доверие на изборите на 12 май. Този процес ще стартира в следващите дни и той ще бъде прозрачен  – пред медиите и пред българските граждани, заяви още.

„Това е процес за формиране на парламентарно и извън парламентарно мнозинство за промяна. Ще търсим формиране на програмен експертен кабинет с качествени хора“, каза той и посочи, че е наясно с трудното начало и с много ниското доверие, с което ще започне работа следващото правителство и парламент.

Естествено водеща и ключова фигура в диалога с цялото общество ще бъде Пламен Орешарски, обяви Станишев. „Безвластието на служебното правителство не може да продължава. Трябва час по-скоро президентът да свика Народното събрание“, каза още лидерът на БСП.

„Ние излязохме на тези избори с много ясна програма, с платформа за промяна и ще направим всичко възможно и невъзможно тази програма да бъде реализирана“, декларира той. България има нужда да започне процес на прочистване, заяви Станишев. Ние сме на път да постигнем първата и основна цел, която си поставихме – сваляне на ГЕРБ от властта и недопускане никога отново този модел да бъде реализиран, каза още той.

Лидерът на БСП отново нападна служебното правителство за организацията на изборите. Ясно и категорично трябва да се каже, че служебното правителство на Марин Райков се провали в основния си ангажимент, който заявиха, за провеждане на честни избори, каза Станишев. В същото време той изказа мнение, че би било безотговорно да се иска касиране на изборите, въпреки нарушенията.

По думите му касирането би означавало само оставяне на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство, запазване на статуквото и още по-безобразни следващи избори.

#избори #Сергей Станишев #Пламен Орешарски #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници