НЦИОМ: Повечето българи остават без политическо представителство

НЦИОМ: Повечето българи остават без политическо представителство
Непредвиденият развой на събитията в деня за размисъл засили преориентацията на голяма част от конформисткия вот, който иначе до последно подкрепяше ГЕРБ като очакван победител, смята още шефката на НЦИОМ. Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента, заяви директорът на Националния център за изследване на общественото мнение Лидия Йорданова.

Според нея това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот и закономерно следствие, имайки предвид, че фокусът на кампанията се измести още от самото й начало, предава „Фокус“.

„Вместо да тече дебат за бъдещото развитие на страната, станахме свидетели на ескалиращо напрежение в битките между политическите елити. Битки, в които самите елити се обезсилиха взаимно и отблъснаха допълнително избирателите - не само от периферията си, но и по-убедени свои симпатизанти“, коментира Йорданова.

Директорът на НЦИОМ смята, че при подобна кампания логично се стигна до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация.

„Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях“, коментира още Йорданова.

Според нея от „самото начало на протестите беше ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите - БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации“.

„В деня на изборите това пролича особено ярко от резултатите, които постигнаха „Атака“, НФСБ и ВМРО“, добави Йорданова.

Непредвиденият развой на събитията в деня за размисъл засили преориентацията на голяма част от конформисткия вот, който иначе до последно подкрепяше ГЕРБ като очакван победител, смята още шефката на НЦИОМ.

„Това донесе известни бонуси на БСП, но повече - на националистическите формации и на малките извънпарламентарни партии“, каза Йорданова и добави, че „целият ресурс от политически тактики и хватки, който бе използван в предизборната борба, днес вече е безполезен“.

Според нея това е защото основният въпрос е ще има ли правителство, излъчено от този състав на парламента, или не.

„Има симптоми, че амбициите на големите партии все още пречат на отговорното държавническо мислене да вземе превес - още повече че тези амбиции преминават и през вътрешнопартийни борби“, каза още Лидия Йорданова.

#НЦИОМ #Лидия Йорданова #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници