Райков: Със затаен дъх чакам прокуратурата да каже за 350-те хил. бюлетини

Райков: Със затаен дъх чакам прокуратурата да каже за 350-те хил. бюлетини
A A+ A++ A

Със затаен дъх чакам прокуратурата и съответните институции да кажат какво представляват тези 350 000 бюлетини в складовете на печатницата, беше ми казано, че част от тях са технологичен брак, заяви служебният премиер Марин Райков, предаде БГНЕС.

Аз оставам в очакване да науча какво точно представляват 350 000 екземпляра, каза още служебният министър-председател. Според него откритите допълнителни бюлетини в склада на печатницата няма как да послужат за фалшифициране на вота без двата печата, които трябва да бъдат поставени на тях.

„На кого е печатница „Мултипринт“ не е било предмет на обсъждане, направена е обществена поръчка и „Мултипринт“ е успяла да се наложи, тъй като е била в състояние да изпълни всички изисквания на поръчката“, коментира Марин Райков. Служебният премиер обясни днес, че е запазил Росен Желязков в екипа си, защото „той е един много добър юрист и знае как и в миналото са сключвани подобни договори“.

Съзнателно се премълчава обстоятелството, че правителството нееднократно заяви своята подкрепа за работата на прокуратурата. „Първите сили, които се озовават на място, са ДАНС и прокуратурата. Можете ли да допуснете, че МВР ще възпрепятства действия на ДАНС и прокуратурата?“, попита Марин Райков.

„Целият процес в тази печатница е бил проследяван от камери. Беше ми ясно заявено, че бюлетините са охранявани от 23 април. Дори и сега да отидете, ще видите, че тези бюлетини са там. Тези бюлетини не бяха използвани в изборния процес благодарение на нашата превенция. Предната вечер бюлетините бяха охранявани по договора от изпълнителя. Прокуратурата ще установи дали изпълнителят си е изпълнил ангажимента“, заяви още премиерът Марин Райков.

Към думите му се присъедини и служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова. Тя обясни, че МВР е участвало със свои сили в съвместната проверка на прокуратурата и ДАНС в печатницата на „Мултипринт“. Ангажиментът на МВР около печатницата в Костинброд беше за охрана от 23 април до 8 май. МВР беше там, където изисква законът, каза още Петя Първанова.

Марин Райков коментира и проблемите на места с копирните устройства и тонерите за тях. „Политическите сили, които гласуваха изборния закон, включително и това, за мен лично, недоразумение за ксероксите, днес използват собственото си недомислие, за да отправят упреци и обвинения срещу служебното правителство. Те са гласували този закон, моята задача беше да изпълня това, което пише в закона. Аз го направих и го направих успешно“, заяви Райков.

Отхвърлям всякакви опити да се прехвърля върху служебното правителство отговорността за едни или други грешки на отделни секционни комисии, в тези комисии мнозинство има бившата опозиция, в тези комисии няма представители на служебното правителство, каза още той.

„Беше създадена необходимата организация, определени проблеми възникнаха за кратко време в около 2% от секционните комисии, доколкото знам сигналите за проблеми с тонерите са били изключително ограничени. На всяка секционна комисия бяха дадени два горещи телефонни номера, на които те да се обаждат и при най-малкия проблем, който би възникнал с нефункционирането на предоставената апаратура. Обажданията на тези номера са няколко. Аз проведох няколко разговора в последните дни с лидерите на редица политически сили. Последният ми разговор беше с Лютви Местан. Той беше много притеснен и след това, което той ми каза, аз също. Поисках от него конкретно информация в кои секции има такъв проблем. Оказа се, че нито една от тези секции не е подала сигнал на някои от горещите телефони“, добави Райков.

Общо на двата горещи телефона в неделя са получени 180 сигнала, а в събота сигналите са 150, съобщи Росен Желязков, главен секретар на МС. Изпълнителят на поръчката с копирните машини е осъществил за двата дни 100 посещения на място, за да отстрани проблеми с машините. Росен Желязков заяви, че устройствата идват с консуматив, който по указание на производителя трябва да произведе 190 копия.

„Заявени са допълнителни количества, които бяха разпределени по общините. По твърдения, че в Благоевград от 121 секции 65 нямат тонер, от областната администрация на горещия телефон има информация само за една повредена глава на принтер, която е била сменена. Във Видин в няколко секции консумативът е осигурен. В Кюстендил за 40 твърдения, че няма тонер, няма нито едно обаждане на горещите номера. В Пазарджик от 59 твърдения за проблем с тонер, има сигнал за един, който е сменен. В Русе за твърдения, че 200 секции са без тонер, 4 секции са със сменен консуматив“, каза Желязков.

Председателят на ЦИК Красимира Медарова пък е уверила Марин Райков, че няма жалба за неполучено копие от протокол поради причини, свързани с ксероксите или тонерите.

#избори #бюлетини #Костинброд #Марин Райков #МВР #прокуратура #тонери #ксерокси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници