Станишев: Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне

Станишев: Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне. ГЕРБ официално изгуби легитимност да управлява по волята на огромното мнозинство от българските граждани. Те са в тотална изолация, каза лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде  "Фокус".

Не знаем каква част от резултата на ГЕРБ е честен и каква е купен. Отнасям се с уважение към хората, които по убеждение са гласували за партията ГЕРБ. Ако не беше контролираният вот, ГЕРБ щяха да бъдат втора политическа сила. В следващия парламент ГЕРБ не може да състави правителство.

Би било обида и унижение за достойнството на всички български граждани, ако ГЕРБ се признае за политически победител в тези избори, каза Станишев.

За радикална промяна, за демократична и социална България, това остава наше кредо и наш ангажимент, от който няма да отстъпим. България се разделя с най-арогантното, най-недемократичното правителство, каза Станишев.

Станахме свидетели на скандално слаба организация на изборния ден. Това доведе до хаос и огромен брой нарушения, които вървят и в момента, каза Станишев.

Безпрецедентно, служебното правителство, Б отборът на Бойко Борисов и ГЕРБ се провалиха в организирането на изборите, и в преброяването. Няма тонери в ксероксите и не може да се направят ксерокопията на протоколите на СИК, каза Станишев.

Българските граждани показаха, че повече не могат да търпят този модел на управление, който беше основан на газенето на човешките права, каза Станишев. Изборите бяха формални; бяха извънредни, защото се проведоха в отровена политическа атмосфера, резултат от 4 години социален, икономически, духовен геноцид на българите и откровен провал на ГЕРБ в управлението. ГЕРБ профанизира политическия живот, каза Станишев.

Тезата за правителство на малцинството е просто несъстоятелна при сегашното положение в страната. Да не забравяме, че предсрочните избори станаха реалност, след като бяха заличени 400 000 работни места, каза той.

Не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Това би било предателство, заяви Станишев.

Смятам за крайно необходимо и спешно още от утре да започнем консултации за необходимата програма за извеждане на България от кризата, каза той. По негови думи, става дума за незабавно спиране на рекета на малкия и средния бизнес, защита на децата на България, спешни мерки по отношение на сметките за ток, и за много по-сериозни дългосрочни проблеми. Трябва да има по-активно участие на държавата в икономиката, чрез подкрепа на реалната икономика, заяви Станишев.

Трябва незабавно да започне политика на цялостен преглед на антимонополното законодателство, каза той и допълни, че трябва да започне включване на граждански организации във всички регулатори.

Наясно сме колко сложна и тежка е ситуацията, наясно сме и с нашата отговорност, каза той.

Според Станишев, БСП е ощетена от контролирания вот, но да кажем, че изборите са недействителни, ще даде шанс на ГЕРБ да управляват. Ако имаме възможността, няма да избягаме от нашата отговорност и ще поемем отговорността да формираме правителство, заяви Станишев.

#БСП #СИК #Сергей Станишев #ГЕРБ #Бойко Борисов #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници