14 450 полицаи ще отговарят за реда на изборите

14 450 полицаи ще отговарят за реда на изборите
Предизборната кампания приключва в 24.00 часа на 10 май 2013 г.
A A+ A++ A

14 450 полицаи ще отговарят за реда и спокойствието в страната в рамките на изборния процес, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В периода непосредствено преди, по време и след изборите ресурсите на Националната полиция и териториалните звена са ангажирани с гарантиране на сигурността, превенция на престъпленията, свързани с избирателните права на гражданите, както и с пресичане, разследване и ефективно противодействие на престъпна дейност.

Предизборната кампания приключва в 24.00 часа на 10 май 2013 г. След този момент не е разрешено провеждането на публични прояви, свързани с предизборна агитация.
До началото на изборния ден в запечатаните изборни помещения не се допускат никакви лица, по никакъв повод.

Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Органите на реда ще се намесват при случаи на насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин се пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран (наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева), предлагане на имотна облага с цел да склони някого да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (наказанието е лишаване от свобода до пет години и с глоба от 10 000 до 20 000 лева), предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева), както и ако за упражняване избирателно право в полза на определен кандидат се поиска или получи имотна облага (наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 5000 лева).

#избори #МВР #избирателна комисия #Министерството на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници