РИК–Сливен ще санкционира Лютви Местан за агитация на турски език

РИК–Сливен ще санкционира Лютви Местан за агитация на турски език
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Районната избирателна комисия в Сливен излезе с решение по жалба от Десислава Танева, областен координатор на ПП ГЕРБ за област Сливен, за нарушение на предизборната кампания от председателя на ПП „Движение за права и свободи“ Лютви Местан и кмета на котленското село Ябланово Джемал Чобан, съобщиха от РИК.

В жалбата се твърди, че проведеният в село Ябланово традиционен събор „Герлово пее и разказва“ е бил превърнат от кмета на Ябланово и ДПС в предизборен митинг концерт, въпреки че мероприятието е организирано и финансирано от Община Котел. Счита се, че по този начин е нарушена забраната на чл. 152, ал. 3 от Изборния кодекс за безплатно използване на публичен административен ресурс.

Твърди се също така, че председателят на ДПС Лютви Местан се е обърнал към аудиторията изцяло на турски език, а същото е сторил и кметът на селото Джемал Чобан. След оглед на приложенията към жалбата РИК–Сливен счита, че е извършено нарушение и спрямо Лютви Местан и Джемал Чобан трябва да се предприемат действия за прилагане на административно-наказателна отговорност.

Решението на РИК–Сливен е да се състави акт за установяване на административно нарушение против Джемал Чобан - кмет на Ябланово, за това, че е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс и за това, че на събора „Герлово пее и разказва“ е провел предизборна агитация на турски език.

Решено е и да се състави акт за установяване на административно нарушение против Лютви Местан за това, че отново на същия събор е провел предизборна агитация на турски език. Комисията задължава председателя на РИК–Сливен да състави актовете за установяване на административни нарушения за нарушенията на двамата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

#Лютви Местан #агитация #турски език #ДПС #санкция #избори #събор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници