Божидар Данев: Държавата пренасочва пари от ДДС и акцизи за пенсионно осигуряване

Божидар Данев: Държавата пренасочва пари от ДДС и акцизи за пенсионно осигуряване
С бюджетни пари се плащат до 60% от осигуровките на служители в затруднени държавни предприятия, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на БСК Божидар Данев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С бюджетни пари се плащат до 60% от осигуровките на служители в затруднени държавни предприятия, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на БСК Божидар Данев. Един от проблемите на българската икономика и фактор за разпространение на сивата икономика са финансово затруднените предприятия, в това число и държавните такива, да плащат само аванси, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на БСК.

Божидар Данев посочи като пример БДЖ, „Напоителни системи“ ЕАД и други. Той обясни, че като не се изплащат пълните заплати, няма и постъпления към хазната от осигуровки. Оттук „държавата се опитва да кофинансира пенсионното осигуряване, като пренасочва пари от ДДС и от акцизи“.

Съфинансирането по тази схема е в рамките на 60%, заяви Данев. По думите му това е показателно за недостатъчна ефективност и при работата на НАП. „Особено опасно е положението в здравното осигуряване, където над 1.2 милиона българи не са си платили осигуровките“, коментира Данев.

Той допълни, че осигуряването на минимална работна заплата е другият канал за разпространение на сивата икономика. Големият проблем за икономиката ни според председателя на БСК е недостатъчната квалификация на работоспособното население.

Държавата обаче има ресурси и механизми, чрез които да създаде работа за нискоквалифицираните служители. По този начин ще бъде ограничена и битовата престъпност, добави още Данев.

#Божидар Данев #БСК #ДДС #акцизи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници