Ще убие ли 20% ДДС кафенета , ресторанти и хотели

Ще убие ли 20% ДДС кафенета , ресторанти и хотели

pixabay

A A+ A++ A

9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но срещу пакет от мерки за изсветляване на сектора – такъв е планът на финансовото министерство за догодина.

Като част от пакета се предвижда поставянето на ПОС –терминали в кафенета и заведения. Планира се също заплатите на служителите да се дават само по банков път. Сред предложенията е и въвеждането на по-високи прагове за осигуровки, както и от 2024-та бакшишът също да се облага с данък.

Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки? И ще "изсветлее ли сивото в икономиката" – ще наречем нашата събеседничка Петя, защото тя не иска да разкриваме самоличността ѝ. В ресторантьорския бизнес е вече осма година. Държи кипро заведение в Стара Загора. Дали то ще продължи да съществува зависи до голяма степен от това какво ще реши правителството и парламентът за данъците от догодина. И най-вече за данък добавена стойност.

И с намалената към момента ставка от 9 процента, Петя казва, че оцеляването е трудно.

"През лятото токът е около 1500 лева, а с настъпването на студеното време тя ще стане два пъти, че и три пъти по толкова. Компенсацията ми за скъп ток за миналия месец е точно шест лева", разказва Петя, предаде БНР.

"Не знам - обмислям - ако данък добавена стойност отново стане 20 процента, тогава просто не си струва - като сложим разходите - ток, вода, наем, тротоарно право, заплатите, праговете ще се вдигнат още, просто сметката няма да излезе", казва Петя.

Сега заведението, което тя стопанисва е месторабота за двадесетина души.

"Считам, че няма повече накъде да се изсветлява, при нас отдавна всичко е светло, всъщност винаги така е било. Ако се реши и бакшишът да се обложи с данък, това ще демотивира хората, които работят - защото те разчитат на тези пари. И без това е трудно с персонала, не знам, очаквам да стане още по-зле, ако тези намерения станат реалност", казва собственичката на едно от заведенията в Стара Загора.

#ДДС #намаляване на ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници