Червеняков: ГЕРБ раздават колосални пари за купуване на гласове

Червеняков: ГЕРБ раздават колосални пари за купуване на гласове
Младен Червеняков Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Наблюдаваме в последно време изградени буквално машини за купуване на гласове от бившите управляващи, очевидно представителите на ГЕРБ губят равновесие в последните дни, тъй като имат добра информация за нагласите в страната и ще разчитат на служебна победа. Това заяви водачът на листа от Коалиция за България Младен Червеняков по повод контролирания или купен вот на изборите, предаде БГНЕС.

Раздават се колосални суми с цел победа на всяка цена, добави той. Използват се различни механизми и схеми - на „индианската нишка“, подготовка за снимане на бюлетината с GSM, суми „назаем“ в ромските махали, които или се опрощават при получен резултат, или се връщат… В страната този процес върви не от вчера, а в БСП вече имат 10 сигнала, в които са описани незаконните практики, които вече се прилагат в различни населени места. Сигналите ни показват стройна организация с използване на хора от сенчестия бизнес и организираната престъпност, които вероятно ще въздействат и със сила, убеден е Червеняков.

Според него ще се прилага формулата, че „избори се печелят с пари и с бой“. Ние няма да стоим със скръстени ръце - призоваваме масово да се гласува, за да се загуби този контролиран вот, ще сезираме прокуратурата за тези случаи и ще държим да се вземат спешни мерки, а МВР трябва да се погрижи за законосъобразното провеждане на изборите. Ще сезираме и президента, под чиято егида се състави служебното правителство и който носи отговорност за неговите действия, бе категоричен Червеняков.

Свидетели сме на панически натиск ГЕРБ да съхранят властта си, заяви и Жельо Бойчев, също водач на листа от КБ. Имаме сигнали за използване на регионалните структури на Агенцията по заетостта и системата на социалния патронаж, съобщи той. Искам да кажа на колегите от ГЕРБ: от няколко дни България е друга, страхът си отива и в момента, в който започнат да се организират „схемите“, да знаят, че един от тези хора, които се оплитат в тях, вече са дошли при нас, за да ни разкажат. Знаем начина, „схемите“, дори прякорите на хората, които са като „брокери на гласове“ и над които МВР е поставило чадър, предупреди Бойчев. Това са престъпления и те ще отговарят за тях след 12 май т.г., отсече той.

При паралелното преброяване не може да се работи с неверни данни, има два проблема обаче - техническите грешки при изготвяне на протоколите в СИК, получава се приплъзване на редове и тези и други подобни няма как да се отразят в извлеченията от протоколите, коментира Червеняков. Технически грешки се откриват и в ЦИК, след което там се вземат съответните решения. Представителят на фирмата SORA заяви вчера, че разликите могат да бъдат между 1-1.5% между официалното и паралелно преброяване, при друг резултат това ще бъде индикация за манипулиране на вота, уточни Червеняков.

Преди преброяването настояваме всички средства за писане да се отстранят от масата в СИК-овете, за да не може да се нанасят знаци, които правят бюлетините невалидни, да се остави само една химикалка за нанасяне на резултатите, даде съвет Червеняков като едно от простите правила за избягване на фалшификациите.

#БСП #Младен Червеняков #Жельо Бойчев #ГЕРБ #купуване на гласове #фалшификации #паралелно преброяване #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници