Сдружение „Варна диша“ с три въпроса към партиите

Сдружение „Варна диша“ с три въпроса към партиите
Част от построените вече сгради в Морската градина във Варна Снимка: daspasimmorskata.org
A A+ A++ A

Във връзка с предстоящите избори тази неделя, 12 май 2013 година, варненци искат от политическите партии да заемат категорични позиции и по няколко теми, от изключителна важност за жителите на град Варна. Това пише в декларация на Гражданско сдружение „Варна диша“, изпратено до NOVINITE.BG.

За съжаление до този момент това са теми, които са избягвани от всички политически сили в тяхната конкретика. Редно е обаче тези, които управляват България и Варна, и онези, които се надяват да я управляват, да заемат позиция по следните 3 въпроса, във връзка с критичното положение на Морската градина на Варна, пишат от сдружението.

1. На брега на градината продължава да се строи. Дали плажът е в градината и трябва ли да е там, са спорни въпроси, поне според някои политици и бизнесмени.
Но факт е, че проектът за застрояване на морския бряг е идейно и морално остарял. По Българското Черноморие се строеше ударно преди години. Днес обществените очаквания са за открити и достъпни пространства. Мащабно строителство на брега на Варна ще запуши Морската градина, ще замърси въздуха и морето, ще пренасели плажовете и ще доведе до неизмерими рискове за парка и развитието на града.
Дотук само гражданите на Варна са заели позиция и 30 хиляди души искат с подписа си референдум „за“ или „против“ застрояването на плажа.

Ако политическите сили се страхуват от фирмите, приближени до ТИМ, които в момента извършват строителството на брега, ще имат ли куража да си го признаят? Ще оставят ли гражданите сами да решават проблем, създаден от политиците?

2. Кметската администрация построи около 470 нови апартамента в Морската градина на Варна от 2003 г. насам. Ако прибавим и останалите сгради в парка  и разрешим на собственици и гости достъп до сградите, колко коли ще има тогава  в градината? По наши сметки, между 800 и 1200 автомобила дневно. Какво става с пешеходците в този случай, можете сами да се убедите, ако изведете детето си на разходка в градината.

Ако не знаете, законът за движение по пътищата не позволява движение на МПС в паркове.  Представителите на политически партии, като бъдещи законотворци, смятат ли, че законите, освен че трябва да се пишат, трябва и да се спазват?

3. Десетте най-големи кооперации в Морската градина имат разгърната застроена площ от 23,985 квадрата.  Горе-долу толкова, или 25 декара, са и изчезналите поляни около тези сгради. Според визите за проектиране и разрешенията за строеж това са постройки за обществено обслужване. Нашите проверки на място и по фирмите за недвижими имоти показват, че това са жилищни сгради.  Никой във Варна, освен собствениците им, и одобрилите администратори, не мисли, че са законни или съвместими с парк.

Ако не знаете, имотите в тези сгради имат пазарна цена от около 168 милиона лева. Толкова ли струва загубата на 25 декара зелени поляни за половин милион жители и още толкова гости на Варна?  Кметската администрация продължава да говори за компромиси.  В случая това значи варненци да останат без две трети от градината си. Докато в парка има огромни частни сгради, той де факто не може да се ползва като зелена площ за отдих и почивка, поясняват от „Варна диша“.

Гражданите на град Варна не искат повече компромиси, а да се върви напред към по-голям и по-зелен парк. Настояваме да се обяви конкурс за подробен устройствен план на Морската Градина и за да не бъде като другите конкурси, да бъде организиран с участието на неправителствени организации и граждани, завършва декларацията.

#Варна #Морска градина #декларация #партии #избори #ТИМ #строителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници