Плевнелиев: Българският народ не ще забрави своите храбри чеда

Плевнелиев: Българският народ не ще забрави своите храбри чеда
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда", заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие военния парад на представителните части на Българската армия по повод 6 май, а след това произнесе слово, предаде БГНЕС.

"Хиляди възстановени и поддържани войнишки паметници изразяват нашата почит. Въоръжените сили не са загубили връзката си с народа през вековете и остават от най-уважаваните национални институции", каза Росен Плевнелиев. Те са оказвали и ще продължават да оказват ефективна помощ при бедствия, добави той.

"Днес празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Събрали сме се, за да отдадем всенародна почин на нашите храбри воини. На този светъл християнски празник се прекланяме пред храбростта, саможертвата, мъката на нашите сънародници, които влизаха в люти битки, отвоюваха и бранеха българската земя. Хиляди са имената на смелите воини и военачалници, записани в пантеона на българската слава. Независимо къде е воювал, българският войник не е имал нито задачата, нито желанието да завладява земята на други народи. Където и да е воювал, нито едно от българските бойни знамена никога не е било пленено. На младата Българска армия се наложи да приеме своето бойно кръщение още на Сръбско-българската война, за да защити Съединението, каза Росен Плевнелиев.

"В годината, в която продължаваме честванията на 100-годишнината от Балканската война, не можем да не споменем превземането на Одрин. Образци на бойно майсторство оставят нашите воини в битките на Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Булаир. През Първата световна война българският войник устоя в тежките битки в Дойранската епопея, в боевете при Тутракан и освобождението на цяла Добруджа. Във Втората световна война с победите при Крава паланка, Страцин, Драва, Мур, армията допринесе за по-бързия край на войната", заяви президентът.

"Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички герои, прекланяме се пред паметта на всички наши сънародници, паднали в жертва на войните за освобождение и обединение. Отдаваме чест на всички български воини", каза Плевнелиев.

Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към Българската армия, добави той. Това се потвърждава и от високите оценки, които те дават на нашите контингенти зад граница, подчерта президентът.

Необходимо е всички български институции да подкрепяме ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията, усилията им за модернизация, технологично превъоръжаване, повишаване на бойните способности на нашата армия, заяви президентът.

От името на всички сънародници благодаря на днешните български воини за техния професионализъм и мъжество, с които допринасят за осъществяването на високо благородната мисия по гарантирането на националната ни сигурност и изпълняване на ангажиментите към нашите партньори, заяви още президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Приемете най-сърдечни поздрави по случай деня на храбростта и вашия празник. Пожелаваме ви крепко здраве, силна воля, неизчерпаема енергия, каза президентът.

#Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници