Водосвет и военен парад за Гергьовден и Деня на храбростта

Водосвет и военен парад за Гергьовден и Деня на храбростта
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Водосвет и военен парад ще се проведат в София за Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

В 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски, съобщи Фокус.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на молебен за здраве и благоденствие на Българската армия. Държавният глава ще положи венец пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството. Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе.

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

#Неофит #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници