Ето кой е единственият наследник на Неофит

Ето кой е единственият наследник на Неофит

БЦП

A A+ A++ A

Хиляди хора се наредиха на опашка пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, за да изпратят Патриарх Неофит в последния му път в края на миналата седмица. Ковчегът с тленните му останки бе положен под звуците на националния химн, под звъна на камбаните на патриаршеската катедрала и на траурни маршове, изпълнени от армейски оркестри, в последния му дом в южната страна на столичната църква „Света Неделя“.

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22:22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб цяла България.

Докато бе в болница, покойният патриарх загуби брат си, с когото не можаха да се сбогуват заради влошеното му здраве. Димитър Димитров почина в столичната болница „Света Анна“ през този януари. Той си отиде на 80-годишна възраст, след кратко боледуване заради сърдечни проблеми. Доц. Димитров бе един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоров диригент, педагог и музикален общественик.

Близо 40 години той дирижираше смесения хор към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Сега единствен наследник на патриарха и брат му е синът на Димитър, който се казва Стефан Димитров.

Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом. В негови ръце ще отиде цялото семейно имане на Неофит и Димитър. Той е завършил бизнес администрация, но в момента се занима с музика и освен в църковния хор се изявява с роли и в оперни спектакли. Въпреки че е племенник на покойния патриарх никога не е търсил публичност и винаги е избягвал да афишира роднинската си връзка с висшия духовник. Медийно присъствие отказа и около кончината му, пише "Ретро".

#Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници