Лактазна недостатъчност – кои са рисковите фактори?

Лактазна недостатъчност – кои са рисковите фактори?
A A+ A++ A

Лактозният интолеранс, наричан още лактазна недостатъчност, представлява неспособността млечната захар – лактоза, да бъде пълноценно усвоена от тялото. Обикновено не е опасно състояние, но симптомите, които са свързани с него, могат да предизвикат много силен дискомфорт на пациента.

Причината за заболяването е лактазната недостатъчност. Лактазата е ензимът, който смила лактозата (млечната захар).

Някои фактори предразполагат към появата или засилването на симптомите на съществуваща вече лактазна недостатъчност:

Инфекциозни заболявания, засягащи храносмилателния тракт. Някои други заболявания също се свързват с повишен лактозен интолеранс – болест на Крон, цьолиакия и др.

Напредване на възрастта. С напредване на годините на тялото ни му става все по-трудно да смила лактозата.

Етнос. По-често срещано е заболяването сред тъмнокожи, азиатци и индианци. Бялата раса най-рядко е засегната.

Преждевременното раждане. Децата, родени преждевременно, много по-често развиват в по-късна възраст лактазна недостатъчност.

Радиация или облъчване. В резултат на лъчетерапия или друга форма на облъчване по-често се появява лактозен интолеранс.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници