184283 статии       |       377 интервюта       |       1520 снимки       |       38130 абоната       |      
USD 1.81079| EUR 1.95583| GBP 2.34203|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Лактазна недостатъчност – кои са рисковите фактори?

4 януари 2012, сряда / 12:00; DoctorOnline.bg; Коментари: 0
Send to Kindle
Лактазна недостатъчност – кои са рисковите фактори?

Лактозният интолеранс, наричан още лактазна недостатъчност, представлява неспособността млечната захар – лактоза, да бъде пълноценно усвоена от тялото. Обикновено не е опасно състояние, но симптомите, които са свързани с него, могат да предизвикат много силен дискомфорт на пациента.

Причината за заболяването е лактазната недостатъчност. Лактазата е ензимът, който смила лактозата (млечната захар).

Някои фактори предразполагат към появата или засилването на симптомите на съществуваща вече лактазна недостатъчност:

Инфекциозни заболявания, засягащи храносмилателния тракт. Някои други заболявания също се свързват с повишен лактозен интолеранс – болест на Крон, цьолиакия и др.

Напредване на възрастта. С напредване на годините на тялото ни му става все по-трудно да смила лактозата.

Етнос. По-често срещано е заболяването сред тъмнокожи, азиатци и индианци. Бялата раса най-рядко е засегната.

Преждевременното раждане. Децата, родени преждевременно, много по-често развиват в по-късна възраст лактазна недостатъчност.

Радиация или облъчване. В резултат на лъчетерапия или друга форма на облъчване по-често се появява лактозен интолеранс.

Прочетете новината в DoctorOnline.bg

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО