МВФ: Азия ще е моторът на възстановяването на световната икономика

МВФ: Азия ще е моторът на възстановяването на световната икономика
A A+ A++ A

Азиатските страни ще постигнат тази година растеж от 5,7% и по този начин ще станат мотора на възстановяването на световната икономика, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) в свой доклад.
„След година на слаба статистика сегашното възстановяване на растежа в региона се дължи до голяма степен на запазването на вътрешното търсене. Потреблението и частните инвестиции ще бъдат подкрепени от благоприятно положение на пазара на труда на фона на най-ниската безработица в редица страни от региона“, се казва в документа, цитиран от агенция „Фокус“.

Анализаторите на фонда подчертават също така значението на повишаването на търсенето от Китай и мерките за стимулиране на икономиката, взети от японското правителство. „За някои от най-развитите страни с открита икономика търсенето от Китай и Япония е също толкова важно, колкото търсенето от Америка и Европа“, считат експертите.

В същото време МВФ посочва съществуването на някои рискове за икономическото развитие на региона, сред които повишаването на неравенството, възможно забавяне на икономиката в Китай, политиката на валутно смекчаване на Токио и търговските затруднения, свързани с природните бедствия и геополитическото напрежение.

#Азия #растеж #световна икономика #възстановяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници