Ако Европа наистина спре да купува суровини от Русия

Ако Европа наистина спре да купува суровини от Русия
A A+ A++ A

Европа търси начин да намали драстично енергийната си зависимост от Русия и по възможност дори да спре да купува суровини от нея. Тогава Москва ще се нуждае от нови пазари, а възможностите за това са твърде ограничени.

 

Русия е най-големият износител на петрол и газ в целия свят. Според Международната енергийна агенция, 45% от руския бюджет през 2021 г. се дължи на приходите от продажбите на газ и петрол. Европейският съюз отдавна е най-сериозният купувач на руските енергийни залежи: до октомври 2021 година 49 на сто от руските петрол и газ са били продадени на европейските държави. Износът на газ към Европа е дори по-изразен от този на петрол - почти три четвърти от руските залежи са изнесени за Стария континент през миналата година.

Нарастващият брой доказателства, че Русия извършва военни престъпления в Украйна, предизвика Европейския съюз осезаемо да ускори плановете си да обърне гръб на руските изкопаеми горива. Още не е ясно колко бързо и до каква степен могат да направят тази крачка държави като Германия и Италия. Въпреки това, ако ЕС изпълни плана си за независимост от руските горива "доста преди 2030 г.”, Русия ще има нужда от нови потребители.

Петрол за Азия

Кои биха били те? Русия вероятно ще се концентрира върху разширяване на пазара си с вече съществуващите вносители, които не са наложили санкции - като Китай. Пекин е най-големият пазар на Москва извън Европейския съюз - 38% от руския петрол е продаден на страни в Азия и Океания през 2021 година.

За Китай Русия е вторият най-голям снабдител с петрол след Саудитска Арабия. Експерти твърдят, че целта на Кремъл в следващите години ще бъде да измести близкоизточните си конкуренти от челната позиция и да се превърне в основен вносител на петрол за Китай.

"Най-интересното развитие, което ще наблюдаваме тази година на енергийния пазар, ще бъде как Русия ще се опита да измести дългогодишните търговски връзки на Близкия изток и Източна Азия”, казва Фернандо Ферейра, геополитически анализатор.

Другата голяма цел за Москва е Индия. Страната е третият най-голям потребител на гориво в света. Голямата част от това гориво е вносно. Ирак, Саудитска Арабия и ОАЕ са най-големите снабдители на Индия през 2021 г. - Русия внася едва 2% от петрола в страната. Вече се забелязва промяна обаче. Индия също се въздържа от осъждане на действията на Русия в Украйна, а в последните два месеца вносът на руски петрол в страната се е увеличил драстично. Откакто много западни държави се отказаха да ползват руските залежи, индийците бързат да ги заместят и да изкупуват петрол на много по-ниски цени. 

Въпреки това остават съмненията, че Индия и Китай ще могат да заменят европейския пазар за Русия. Ферейра смята, че търговските връзки между Близкия изток и държави като Китай и Индия са градени с десетилетия. "Мисля, че и двете страни ще са предпазливи в решението окончателно да затворят вратата на държавите от Близкия изток за сметка на руския петрол”.

Друг проблем, който той прогнозира, че ще има Русия, е невъзможността на Москва да внася оборудване и технологии, необходими за производството на петрол. "Русия ще бъде принудена да поддържа нивата си на производство и износ без западните технологии”.

С газа ще бъде по-трудно

На Русия обаче ще е доста по-лесно да си намери нови потребители за петрола, отколкото за газа. Докато петролът може да бъде пренасян по-лесно към други пазари, пренасянето на газ през газопроводи не е никак гъвкаво. В производството на втечнен природен газ пък Русия все още доста изостава на фона на конкурентите си.

Най-добрият вариант на Русия за пренасочване на газа си отново е Китай. През февруари Пекин и Москва обявиха нов договор за доставка на газ през следващите 30 години по нов тръбопровод. Търговията ще се извършва в евро. Русия установи и връзка с Пакистан - предстои да бъде изграден газопроводът "Пакистански поток”, който да пренася втечнен природен газ от Карачи към Северен Пакистан.

Според Маргарита Балмаседа от Харвардския университет руските твърдения, че ще успеят ефективно да изместят търговията си на изток, са преувеличени. "Реалността е, че тези проекти се нуждаят от огромно финансиране, а без него - няма да се случат”.

Фернандо Ферейра пък смята, че единственият реалистичен сценарий за Русия е да ползва вече съществуващите тръбопроводи между Китай и Западен Сибир.

Ще се откаже ли Европа от руския газ?

Според него в дългосрочен план Русия ще спре да бъде голям играч на световните енергийни пазари. "Просто няма как да задържат сегашната си позиция. Не защото нямат ресурсите, а защото няма да има пазари, на които да ги продават, и технологиите, с които да ги добиват”.

Балмаседа обаче се съмнява в този сценарий. Според нея руската енергия може и да се приеме отново от европейския пазар, освен ако не се сформира достатъчно стабилна коалиция по интереси срещу вноса от Русия.

"Потъналите разходи” (когато са инвестирани средства, които не могат да бъдат възстановени) са пример за икономическо основание да се продължи използването на руски газ. А ако трябва правителствата да бъдат убедени да вземат такова решение в дългосрочен план, трябва максимално бързо да се инвестира в други енергийни източници.

Също така вече има ясни знаци, че някои държави, като Унгария и Сърбия, ще продължат да купуват руския газ, припомня Балмаседа. "Тези държави са сравнително малки, но е притеснително все пак, че това се случва”, казва тя.

Артър Съливан, Дойче веле

#руски газ #петрол #втечнен газ #Азия #Европа #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай