ЕК закри наказателната процедура за Национален парк Пирин

ЕК закри наказателната процедура за Национален парк Пирин
Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на икономическа дейност в противоречие с режимите на парка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия взе решение за закриване на наказателната процедура срещу страната ни, свързана с територията на Национален парк Пирин, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

През есента на 2008 г. ЕК започна проучване на проекти на територията на Пирин и година по-късно стартира наказателната процедура.

Предмет на процедурата бяха два обекта в ски зона Банско - изграждането на четириседалков лифт в местността Чалин валог и изграждането на инженерно съоръжение за преминаването на ски писта „Чалин валог“, реализирани през 2007 г.

През пролетта на 2011 г. ЕК извърши посещение на място, за да се запознае с фактическата обстановка.

Комисията констатира, че концесионерът е извършил нарушение, като е реализирал проекта по трасе, различно от разрешеното с акта, издаден от МОСВ. За това нарушение на издаденото разрешително е наложена санкция на инвеститора.

Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на „икономическа дейност в противоречие с режимите на парка“.

След проверка на тези сигнали, които се оказаха неверни, ЕК взе решение да закрие наказателната процедура срещу България.

Решението е от 24 април 2013 г.

#ЕК #Министерството на околната среда и водите #Национален парк Пирин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници