Държавата дава над 4,5 млн. лв. за заплати за изборите

Държавата дава над 4,5 млн. лв. за заплати за изборите
Районните комисии ще работят повече от месец и половина, което означава и че ще вземат по малко повече от заплата и половина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над четири милиона и половина лева ще трябва да отдели държавата за заплати на членовете на РИК-овете и СИК-овете за предстоящите парламентарни избори, съобщи "Стандарт".

Възнагражденията на всички членове на секционните избирателни комисии няма да се облагат с никакви данъци, става ясно от решение на ЦИК, публикувано на сайта им. Освен това от хазната ще трябва да се отделят и още средства за здравни и социални осигуровки. По десет лева на калпак ще раздава държавата и за избрания от СИК член, който ще предаде екземпляр от изборния протокол на РИК-овете. Така председателят на секционната комисия може да си докара до 60 лева за един ден работа. Редовият член ще вземе 40 лева за работата си в изборния ден, докато секретарите и зам.-председателите ще прибират с 8 лева повече.

Членовете на районните комисии пък ще си докарат доста по-стабилен доход покрай предсрочните избори. Те обаче започнаха своята работа от 27-и март и ще трябва да са на разположение до седем дена след края на изборния ден. Месечното възнаграждение на председателя на РИК е 800 лева, а заместникът му и секретарят ще получат по 50 лева по-малко. Всеки редови член пък ще си докара по 700 лева за един месец.

Районните комисии ще работят повече от месец и половина, което означава и че ще вземат по малко повече от заплата и половина. Отделно държавата ще трябва да отдели средства и за IT специалисти, които да помагат за поддържането на сайтовете и други специфични дейности на всички 31 РИК. Те ще бъдат назначени на граждански договори и ще получат по 1200 лева. Комисиите имат право да наемат и до двама технически сътрудници, които ще вземат по 500 лева всеки.

Членовете на СИК ще си получат парите след изборите в общините. Студенти ще броят бюлетините След като от ЦИК отказаха да отворят изходния код на програмата, която ще брои гласовете в изборния ден, математици и програмисти решиха да създадат своя. "Целта е да повиши общественото разбиране, доверие и прозрачност относно принципите, по които се изчисляват резултатите от изборите в България", пише един от организаторите.

В момента тече конкурс, в който може да участва всеки, който прояви желание, без значение дали самостоятелно или отборно. Крайният резултат трябва да представлява програма, която да смята гласовете по методиката на ЦИК. Тя ще бъде използвана да провери и да изчисли паралелно резултатите и ще представлява външна, независима проверка, за която настояваха от множество непартийни организации. Кодът на софтуера ще бъде отворен, което означава, че всеки ще може да си го свали от интернет и да брои заедно с ЦИК.

Сред партньорите на проекта са Техническият университет и УАСГ. Създадените програми ще бъдат оценявани от 9-членно жури.

#избори #ЦИК #РИК #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници