Съдът отхвърли жалба на Октай Енимехмедов срещу ЦИК

Съдът отхвърли жалба на Октай Енимехмедов срещу  ЦИК
Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Енимехмедов на 3 април за опит за убийство на Ахмед Доган. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд отхвърли жалба на Октай Енимехмедов против ЦИК, съобщиха от пресцентъра на съда.

Енимехмедов насочи газов пистолет срещу почетния лидер на ДПС Ахмед  Доган на Национална конференция на ДПС на 19 януари в НДК.

Върховният административен съд прие за неоснователна жалбата, подадена от Инициативен комитет за издигане кандидатурата на Октай Хасанов Енимехмедов за независим кандидат за народен представител в изборите на 12 май против решение на Централната избирателна комисия и решение на Районната избирателна комисия – Бургас, за заличаване на регистрацията му като независим кандидат.

Съдът съобрази, че в Изборния кодекс и в три решения на Централната избирателна комисия, детайлно и изчерпателно са уредени редът и начинът за извършване на проверката на подписка за независим кандидат за народен представител.

На 9 април, минути преди крайния срок, Инициативният комитет внесе в РИК 8 хиляди подписа за кандидатурата на Октай Енимехмедов като независим кандидат-депутат.

Никъде не е предоставена възможност на заинтересованите лица, на самите избирателни комисии, в това число и на Централната избирателна комисия за допълнителна поименна проверка на избирателите по подписката, проверяване на контролни или пълни извадки и други подобни методи за контрол върху териториалните звена на ГРАО.

Съдът прие за неоснователни и възраженията за допуснати от РИК и ЦИК ограничения на правото на Инициативния комитет на достъп до административната преписка.

Представляващият комитета е бил уведомен за постановеното решение за заличаване на регистрацията и е имал възможност в срока за обжалване да предяви правото си на запознаване с протокола, съдържащ резултатите от проверката на ГРАО като неразделна част от решението на РИК.

Той не го е упражнил, поради което не може да се позовава на нарушение на процесуалните му права на информираност.

#Върховният административен съд #Октай Енимехмедов #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници