Курумбашев: Цветанов вече е оттеглен

Курумбашев: Цветанов вече е оттеглен
Според Курумбашев ГЕРБ се „опитват да удържат фронта до изборите, но въпросът с подслушванията ще продължи да се разследва и след изборите“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цветан Цветанов вече е оттеглен, независимо от това дали той си мисли, че се оттегля, или не. Оттук нататък неговото присъствие в политиката е невъзможно. Това заяви Петър Курумбашев по повод на скандала с подслушванията, по-известен като „Цветановгейт“, предаде БГНЕС.

Според Курумбашев ГЕРБ се „опитват да удържат фронта до изборите, но въпросът с подслушванията ще продължи да се разследва и след изборите“. „За него е по-добре да го направи по-рано“, добави Курумбашев. Той смята, че бившият министър на вътрешните работи дължи няколко прости отговора.

Поръчвал ли е на СДОТО да има такива подслушвания? Дали е поръчвал устно или писмено? Дали е знаел това, което се случва в служба СДОТО, защото той носи отговорност и в двата случая. Ако не е знаел, значи не е осъществил необходимия контрол съгласно член 34 от Закона за СРС-та. Ако пък е знаел и е разпореждал устно незаконни подслушвания, носи също такава наказателна отговорност. „Той дължи отговори на тези прости въпроси“, подчерта Курумбашев и добави, че и служителят, който е изтрил информацията, трябва да отговори каква информация се е погрижил да бъде изтрита.

Тези, които са подавали тези заявки и които са ги одобрявали, дължат това обяснение защо е необходимо да се подслушват 115 хиляди български граждани и тези, с които говорят, заяви Курумбашев.

„Цветановгейт“ е сериозен удар по лицето на България. Единственото, което можем да направим в момента, е да подпомогнем усилията на прокуратурата час по-скоро да бъдат изяснени максимално много факти около това, което се е случило, и да бъдат предприети бъдещи законови мерки това повече да не може да си случва“, каза в заключение Курумбашев.

БГНЕС припомня, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията Сергей Станишев до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция „Оперативни и технически операции“ (СДОТО). Има образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

#Курумбашев #Цветанов #СДОТО #Сотир Цацаров #избори #подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници