Кунева: Не може в здравеопазването да има партийно вмешателство

Кунева: Не може в здравеопазването да има партийно вмешателство
Кунева се обяви за яснота и откровеност, когато става въпрос за финансирането на болниците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обществото не се грижи достатъчно на българските лекари да им харесва да работят в страната, а не да правят това по задължение, каза лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Кунева посети УМБАЛ "Св. Анна" в София и се срещна с ръководството на лечебното заведение. "Трябва да си дадем сметка, че който и да се занимава с политика трябва да каже благодаря на лекарите и да помисли какво са издържали през всички тези години", заяви Кунева. Един от повдигнатите въпроси на срещата беше относно методиката, чрез която НЗОК плаща на болниците и дали тя е честна, обясни тя.

"Надявам се, че от Народното събрание ще можем да кажем какво се крие зад една клинична пътека и една методика, по която се остойностява трудът на лекарите. Защото има много неясноти, бих казала дори лъжливи неща в начина на определянето на заплащането на лекарите и болниците", заяви Кунева.

Тя подчерта, че Касата има нужда от професионално, а не политическо ръководство. "Има необходимост от професионално ръководство, това се потвърждава от всичките ми разговори с лекари, с медицински персонал изобщо. Не може в здравеопазването да има партийно вмешателство. Политиката има смисъл тогава, когато довежда до резултат, ако просто само се награждава някой с присъствие в здравната каса, това не е резултат", категорична бе Кунева.

Методиката на НЗОК трябва да бъде много добре обмислена и аз ще настоявам лекарите да бъдат чути повече от всякога, защото техните предложения са базирани на практиката, добави тя. Заедно с лекарите Кунева обсъди и необходимостта от минимален пакет здравни услуги, които да са за всички. "Не можем да караме лекарите да нарушават своята Хипократова клетва и да не помагат на всички, които имат нужда. Системата на българското здравеопазване трябва да е солидарна, не може да има човек, който умира на улицата, защото не може да намери здравната си вноска", заяви тя.

Кунева се обяви за яснота и откровеност, когато става въпрос за финансирането на болниците.

#избори #Меглена Кунева #Движение България на гражданите #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници