ЕК плаши Унгария с нови наказателни процедури

ЕК плаши Унгария с нови наказателни процедури
Рединг се обяви срещу поправката, въвеждаща такса, която следва да бъде плащана от унгарските граждани при постановяването на глоби срещу Будапеща от европейския съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия потвърди пред Европейския парламент заплахата си да започне нови наказателни процедури срещу Унгария заради противоречивите поправки на конституцията.

"Ако има реален риск от нарушаване на основните ни ценности, Европа трябва да се намеси", заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от АФП и БГНЕС.

Рединг се обяви срещу поправката, въвеждаща такса, която следва да бъде плащана от унгарските граждани при постановяването на глоби срещу Будапеща от европейския съд.

Тя предупреди, че ЕК е "крайно разтревожена" и в момента извършва подробен анализ на последните конституционни поправки, "за да установи дали е уместно да започне наказателни процедури".

Обособяването на механизъм за наблюдение на спазването на основните права и на върховенството на закона в Европейския съюз може да бъде полезно, заяви от името на ирландското председателство на ЕС министърът по европейските въпроси Лусинда Крайтън.

Тя уточни, че този въпрос ще бъде разгледан в понеделник идната седмица от Съвета по общи въпроси.

Миналата година срещу Будапеща бяха открити две наказателни процедури за промените с  ранното пенсиониране на съдиите, както и с независимостта на институцията, заета с личните данни.

Съдът на ЕС постанови да се върнат отстранените съдии, но това още не се случило, критикува еврокомисар Рединг.

#Вивиан Рединг #ЕС #ЕК #Унгария #Будапеща #Лусинда Крайтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници