Търговията с гласове в разцвет: дават по 300 лева на семейство

Търговията с гласове в разцвет: дават по 300 лева на семейство
Цонева обясни, че предстоят разговори с МВР и прокуратурата относно начините на сътрудничество между институциите и изборните наблюдатели. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предизборната кампания върви с пълна сила и големи залози. Търговци на гласове вече предлагат за вот на семейство 300 лева.

Такъв сигнал е подаден на сайта за нарушения на изборите, направен от Института за развитие на публичната среда - http://fairelections.eu.

В ломските квартали „Стадиона“ и „Хуматав Лом“ вече се събират лични карти за изборите. Гласът върви между 30 лв. и 50 лв. на човек. Колкото по-голяма фамилията, толкова повече пари към семейния бюджет.

В същото време директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева настоя за професионален одит на софтуера на ЦИК.

„До момента едва ли има повече от 10 души в тази държава, които могат да обяснят как се преобразуват гласовете на гражданите в мандати. Информационната кампания на ЦИК не разяснява това, методологията на комисията беше само формално представена и все още тази методология представлява четиво за просветени“, коментира Цонева, цитирана от БГНЕС.

Цонева каза също, че предстоят разговори с МВР и прокуратурата относно начините на сътрудничество между институциите и изборните наблюдатели, като вследствие на това може получените сигнали да бъдат препращани до държавните органи.

„Но аз от това не виждам особен смисъл, при положение че сигналите са достъпни, но ако препращането на сигналите ще повиши ангажимента на полицията и прокуратурата, ние ще го направим“, добави тя.

#Антоанета Цонева #избори #търговия с гласове #Института за развитие на публичната среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници