Хиляди испанци на протест срещу монархията

Хиляди испанци на протест срещу монархията
По-голямата част от протестиращите срещу монархията испанци са симпатизанти на Социалистическата партия. Снимка: в. „Ел Мундо“.
A A+ A++ A

Хиляди испанци излязоха на протест в неделя срещу монархията и с настояване за демократично републиканско управление, съобщава в. „Ел Мундо“.

Демонстрантите преминаха по централния площад „Пуерта дел сол“ в Мадрид, отбелязвайки годишнината на републиката, обявена на 14 април 1931 г. и последвана от 36 години франкистка диктатура след гражданската война (1936–1939 г.). Те развяваха републиканските флагове в червено, жълто и лилаво.

Демонстрантите крещяха: „Утре Испания ще бъде републиканска“. „Никой не е избирал краля. Искаме референдум. Това ще бъде справедлив и демократичен начин да се разбере какво искат хората“.

По-голямата част от протестиращите са симпатизанти на Социалистическата партия.

„Ще направим всичко, което е нужно, за да защитим републиканските си идеи“, се казва в документ, разпространен от младежката фракция на Социалистическата партия.

Популярността на крал Хуан Карлос намалява. Семейството му беше замесено в няколко скандала, единият от които корупционен.  Кралският зет Иняки Урдангарин, съпруг на принцеса Кристина, присвоил голяма сума пари. Оказа се, че принцесата е знаела за тъмните сделки на мъжа си. Урдангарин се справяше толкова добре финансово, че двойката си купи малък дворец в Барселона.

Миналата година Хуан Карлос I попадна в центъра на медиен скандал, след като се появи информация, че е бил на лов за слонове в Ботсвана. Това се случи седмица след като бе призовал испанците да пестят и след като доходите бяха замразени.

 

 

#Испания #Хуан Карлос #Мадрид #протест #Република #монархия #Социалистическа партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници