БХК: Премиерът прояви недопустимо отношение към тайните служби

БХК: Премиерът прояви недопустимо отношение към тайните служби
A A+ A++ A

Български хелзинкски комитет настоява премиера Марин Райков да не принизява темата за агентите от бившата Държавна сигурност, съобщиха от БХК.

Повод за изявлението е изказване на министър-председателя, направено в четвъртък, че темата за принадлежност към бившата Държавна сигурност е "част от чалгата на прехода".

"То е провокирано от един реален проблем – неадекватния достъп в миналото на Комисията по досиетата до архивите и свързаното с това издаване на удостоверения за „чисто минало” на лица, за които впоследствие се появяват данни, че са били сътрудници. Тези удостоверения са послужили, както в случая със заместник-министър Стоянов, за назначаване на висша държавна длъжност. Даваме си сметка, че този, който е извършил назначението е невъзможно да се държи отговорен за него. Даваме си също така сметка, че появилите се в публичността документи за сътрудничество на заместник-министър Стоянов са произведени единствено от служители на бившата Държавна сигурност", се казва в съобщението.

БХК призова премиера да преосмисли начина, по който квалифицира темата за сътрудничеството с бившата Държавна сигурност и да изясни публично цялостното си отношение към този важен за българското общество въпрос.

#Български хелзинкски комитет #Марин Райков #Държавна сигурност #ДС #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници